*Τζακ Λιου: Ανάγκη για άμεση και πειστική λύση για το χρέος
*Χωρίς capital controls η εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό
Αλλαγή κλίματος στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας έχει επιφέρει η διαφαινόμενη συμφωνία Ελλάδας και δανειστών για τα θέματα της λεγόμενης αξιολόγησης αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους σηματοδοτούν το πέρασμα από την αβεβαιότητα στη σταθερότητα και εισάγουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Για "μήνυμα σταθερότητας" που πρέπει να συνοδευτεί από μια πειστική αντιμετώπιση
του χρέους έκανε λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά. Παρά τις διατηρούμενες αντιστάσεις της Γερμανίας σε μια ριζική λύση για το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ προεξόφλησε λύση - πακέτο για όλα τα θέματα μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
του χρέους έκανε λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά. Παρά τις διατηρούμενες αντιστάσεις της Γερμανίας σε μια ριζική λύση για το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ προεξόφλησε λύση - πακέτο για όλα τα θέματα μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ο επίμονος mr Exit
Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν είναι το "Br" ή το "Gr" πριν από το "-exit", πλην όμως κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τρόπο που εκφράζεται για τις δύο... απειλές. "Τελείωσε" είχε πει ορθά κοφτά, αγγλιστί και με επίτηδες βαριά σουαβική προφορά, λίγες μέρες πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. "Έξω σημαίνει έξω" λέει τώρα εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος τον φετινό Ιούνιο. Προφανώς, πέρσι ο Σόιμπλε ήθελε το Grexit -έστω με ρήτρα επιστροφής- και φέτος δεν θέλει το Brexit -ένθερμα μίλησε χθες υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.-, αλλά, όσο περνάει από το χέρι του, θέλει να ξεκόψει από τους Βρετανούς κάθε δεύτερη σκέψη.
"Όσο υποχωρήσαμε υποχωρήσαμε" είπε μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, υποστηρίζοντας ότι ο Κάμερον πήρε την καλύτερη δυνατή συμφωνία από τους εταίρους του για να κρατήσει τη χώρα του στην Ε.Ε. κι αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα είναι δουλειά του Βρετανού πρωθυπουργού να πείσει τους πολίτες του να μείνουν. Εάν δεν τα καταφέρει, θα αρχίσει άμεσα η έξοδος. "Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι".
Φαίνεται ότι ο Σόιμπλε δεν μπορεί ακόμη να χωνέψει ότι, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ισχυρός, δεν είναι ο μοναδικός που αποφασίζει στην Ευρώπη. Και προβάλλει την... τσαντίλα του για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα με την Ελλάδα -με τις πιέσεις για απομείωση του χρέους της να εντείνονται μέρα με τη μέρα κόντρα στις επιθυμίες του- στην εντελώς διαφορετική περίπτωση της Βρετανίας. Κάνοντας ενδεχομένως το ίδιο λάθος. Εμφανίζεται να δίνει αυταρχικές συμβουλές στο εκλογικό σώμα μιας άλλης χώρας και δη μιας χώρας με πολύ πιο έντονα αντιγερμανικά αντανακλαστικά απ' ό,τι η Ελλάδα. Αφού δεν θέλει, όπως λέει, το Brexit, η χθεσινή παρέμβασή του, εάν πάρει διαστάσεις στον βρετανικό Τύπο, θα είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγική.
Πάντως, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για... ασυνέπεια.
Θέλει να είναι ο άνθρωπος "καθαρές κουβέντες", o θεματοφύλακας των κανόνων.
Αρκεί να μην πρόκειται για τη Γερμανία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου