Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Σκουριές. Δίκες: Ομόφωνα Αθώοι οι 20 / Αναβολή για τους 26 (video)

Κατέρρευσε το κατηγορητήριο στη δίκη των 21 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής
Ομόφωνα αθώους κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης τους 20 που κατηγορούνταν για την συμμετοχή τους σε επεισόδια τον Μάρτιο του 2012 κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αριστοτέλη με θέμα την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή από την Eldorado Gold. Από τους 21 κατηγορούμενους ένας ήταν ανήλικος το 2012 και για αυτόν τον λόγο θα δικαστεί στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Πολυγύρου. «Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να δικάζεται.





Το δικαστήριο θεωρεί ότι εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας» είπε η Πρόεδρος του δικαστηρίου λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης. Νωρίτερα η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων τονίζοντας ότι «δεν τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονται»
(πηγή ΕΡΤ)

ΒΙΝΤΕΟ:
Βασίλης Τζιμούρτος, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατοίκων


Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο εδώλιο,αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, διώκονται -κατά περίπτωση- για έκρηξη από κοινού και κατά συρροή, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού, όπως επίσης για ηθική αυτουργία στις δύο προηγούμενες ενέργειες. 
Το κατηγορητήριο τους καταλόγιζε και μία σειρά από πλημμελήματα, όπως εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αντίσταση κ.ά., πράξεις οι οποίες -όμως- παραγράφηκαν λόγω εκπρόθεσμης επίδοσης των κλήσεων στους κατηγορούμενους, μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο. 
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του τότε δημάρχου Χρ. Πάχτα, που δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων, ενώ από καμία κατάθεση δεν προέκυψε η εκτόξευση βομβών μολότοφ, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο.
Εξεταζόμενος, ο Χρ. Πάχτας επισήμανε ότι της μηνυτήριας αναφοράς προηγήθηκε συνάντηση με δημοτικούς του συμβούλους, λίγο καιρό μετά τα επεισόδια, όπου ο καθένας περιέγραψε «τι είδε ή ό,τι μας μετέφεραν συγγενείς και φίλοι που όμως δεν θέλησαν να κατονομαστούν διότι φοβούνται για τη ζωή τους».
Αυτή η αναφορά του πρώην δημάρχου σε συνδυασμό με το ότι ουδείς εκ των μαρτύρων (του ιδίου συμπεριλαμβανομένου) είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους δράστες προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της έδρας, η οποία σχολίασε:
Η μισή κοινωνία μπλέχτηκε σε δαιδαλώδη διαδικασία μηνύσεων και ποινικών διώξεων και τώρα λέτε ότι δεν αναγνωρίζετε κανέναν επειδή κάποιοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους;.
«Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται» ήταν το σχόλιο της προέδρου του δικαστηρίου μετά την έκδοση της απόφασης, σύμφωνα με το dailythess. 

Αναβολή για τις 10/5 η δίκη «Λάκκου Καρατζά»

Για τις 10 Μαΐου αναβλήθηκε η δεύτερη δίκη που ήταν προγραμματισμένη χθες, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος 26 ατόμων που κατηγορούνται ότι τον Μάιο του 2013 συμμετείχαν σε επεισόδια με την αστυνομία κατά τη διάρκεια κινητοποίησης κατά της εξόρυξης χρυσού στον «Λάκκο Καρατζά».



Δεν υπάρχουν σχόλια: