Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

"Κοριοί" παντού...

SPIEGEL: Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΤΗΣ NSA
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ EIXE (KAI ΕΧΕΙ) «ΜΕΓΑΛΑ ΑΥΤΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών είναι και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της αμερικάνικης υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Τα Νέα", εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών >>>
 



που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.
Η είδηση ότι και η Ελλάδα αποτελεί κόμβο στο δίκτυο παρακολουθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της χιονοστιβάδας αποκαλύψεων του τελευταίου διαστήματος, καθώς σε τουλάχιστον 80 χώρες του πλανήτη οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν περίπου 50 με 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές επικοινωνίες το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί, πως από τις 18 ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες δραστηριοποιούνται οι πράκτορες των ΗΠΑ, μόνο στην Αθήνα, την Μόσχα και την Βιέννη υπάρχει και προσωπικό αλλά και μηχανήματα για την πραγματοποίηση του εκτεταμένου φακελώματος.
Αν και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ξεσηκωθεί θύελα αντιδράσεων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Ισπανίας, όπου η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα για τις παρακολουθήσεις 60 εκατ. τηλεφωνικών κλήσεων, η ελληνική κυβέρνηση ακόμα δεν έχει πάρει επίσημα θέση στις αποκαλύψεις αυτές.
Σύμφωνα με το Spiegel, ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Στο ίδιο έγγραφο, τονίζεται πως οι πράκτορες εργάζονται κάτω από άκρα μυστικότητα και σε καθεστώς διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια πρεσβειών με ειδική θωράκιση.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για υποκλοπές που διεξάγονται στη χώρα μας από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ 
ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Η πρόσφατη αποκάλυψη του περιοδικού Spiegel, που έφερε στο φως μη αμφισβητήσιμα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ, δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη και στον πιο «ανυποψίαστο» πολίτη.
Προφανώς δεν πρόκειται μόνο για υποκλοπές μεμονωμένων πολιτικών προσώπων, αλλά αφορούν εκατομμύρια συνδιαλέξεις πολιτών της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη και συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις.
Η αμφισβητούμενη εθνική κυριαρχία της χώρας μας από τραπεζίτες και τοκογλύφους, από το τροικανό σύστημα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο ύστερα από τα τελευταία δημοσιεύματα.
Η αδύναμη, ευάλωτη και υπό κατάρρευση σημερινή ελληνική κυβέρνηση ακόμη και τούτη την ώρα δεν έπραξε το ελάχιστο και αυτονόητο. Δεν ζήτησε εξηγήσεις, δεν κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για να καταγγείλει μια απαράδεκτη διεθνή πρακτική και συμπεριφορά της υπερδύναμης. Ο «λαλίστατος» κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις ασχολίαστες, όπως και η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και ανάρμοστη παραβίαση κάθε έννοιας κυριαρχίας της χώρας, που επισφραγίζεται με τις, έξω από κάθε έννοια διπλωματικών κανόνων, «δραστηριότητες» της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.»

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: 
ΕΙΜΑΣΤΕ 100% ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
«Δεν έχουμε κανένα ερωτηματικό για το αν γίνονται παρακολουθήσεις ή όχι. Είμαστε σίγουροι 100%, χωρίς βέβαια, και εγώ που τα λέω αυτά, να έχω κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για να πω» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.
«Όσο υπάρχουν ταξικές κοινωνίες, όσο υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα που συγκρούονται μεταξύ τους, όσο υπάρχει κράτος -το κράτος από μόνο του είναι μηχανισμός βίας μιας τάξης ενάντια στην άλλη- θα υπάρχουν και όλα τα παρεπόμενα, τα συνακόλουθα, όπως είναι οι παρακολουθήσεις και οι κατασκοπείες», πρόσθεσε.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Σε μια προκλητική δήλωση υποτέλειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης Σίμος Κεδίκογλου τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών, ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη της "τρομοκρατίας"(!).
«Η ΕΥΠ είναι κατά το νόμο υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και προφανώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.Η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους.Άλλωστε είναι γνωστό πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας.Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.


ΓΕΛΟΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
Σε ένα γελοίο αντιπερισπασμό προχώρησε ο Θ. Πάγκαλος, με αφορμή την αποκάλυψη ότι η NSA είχε στήσει κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Κι εμείς παρακολουθούσαμε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα» δήλωσε την Τρίτη στο ρ/σ "ΒΗΜΑ 99,5" ο Θεόδωρος Πάγκαλος,προσθέτοντας ότι κάποτε η ΕΥΠ παρακολουθούσε ταυτόχρονα  τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αλλά και τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. «Δεν μάθαμε τίποτε καινούριο, γιατί ξέραμε τα πάντα, αλλά ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούμε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα να μιλάει με τον πρεσβευτή στην Άγκυρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις» κατέληξε...

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ 
 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και πρώην Αντιπροέδρου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την παρακολούθηση των συνομιλιών του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και την Άγκυρα, επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για την λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα.
Όταν ο κ. Πάγκαλος ... διασκεδάζει (!), ακούγοντας τον αμερικανό πρέσβη να ανταλλάσσει ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πόσοι και ποιοι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι επιλέγουν τον ίδιο τρόπο «διασκέδασης».
Έναν (1) χρόνο μετά το «μαύρο χιούμορ» του σημερινού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την φύλαξη από τον ίδιο των απόρρητων αμυντικών σχεδίων της χώρας, ο προκάτοχός του στο ίδιο κυβερνητικό αξίωμα κονιορτοποιεί ένα άλλο απόρρητο, εκείνο που αφορά τις τηλεπικοινωνίες.
Καλά, μόνον στην περίπτωση των σκανδάλων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κρατούσαν τα μάτια και τα αυτιά τους ερμητικά κλειστά; Γιατί για όλα τα άλλα φαίνεται ότι αναλάμβαναν με ευκολία τον ρόλο του ωτακουστή.
Μήπως όμως αλλού βρίσκεται η ουσία;
Μήπως ο ... «έμπειρος» κ. Πάγκαλος δια της καλλιέργειας κλίματος φαιδρότητας σπεύδει να προλάβει, να υποβαθμίσει, να διασκεδάσει και τελικά να καλύψει την σημασία των αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σχετικά με την ύπαρξη εγγράφου της NSA, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών;»

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Να διαχωρίσουν τις ικανότητές τους στην παρακολούθηση από τις πράξεις τους ζήτησε από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς κορυφώνεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών που έγιναν στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας. «Τους δίνουμε οδηγίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για τον λόγο αυτόν προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν» υποστήριξε ο  Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην εθνική υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).
Στη συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν, ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει στο παρελθόν.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έπειτα από τις αποκαλύψεις για την έκταση του προγράμματος συλλογής πληροφοριών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να συλλέγονται πληροφορίες και την ανάγκη για ιδιωτικότητα.
Η υπόθεση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel το οποίο σε δημοσιεύματά του υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τη Μέρκελ από το 2002, πριν δηλαδή γίνει καγκελάριος. Επιπλέον το γερμανικό περιοδικό διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε από το 2010 την ύπαρξη του προγράμματος υποκλοπών εις βάρος της Άγκελας Μέρκελ. Το Βερολίνο κάλεσε για εξηγήσεις τον αμερικανό πρέσβη στη χώρα ενώ οι Γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου έκτακτη σύνοδο της Bουλής στην υπόθεση αυτή.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 
Αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών  του Ευρωκοινοβουλίου έφτασε στην Ουάσινγκτον με σκοπό να συζητήσει τις καταγγελίες για μαζικές παρακολουθήσεις ευρωπαίων ηγετών και πολιτών. Η επίσκεψη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο με αμερικανούς βουλευτές και το αντικείμενο της συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών, ήταν το πώς θα μπορέσουν τα δύο μέρη να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
«Η  εμπιστοσύνη χάθηκε» δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής  Έλμαρ Μπροκ και πρόσθεσε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και μεταξύ των πολιτών.
Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός, επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για τη συλλογή πληροφοριών, Μάικ Ρότζερς, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους ευρωπαίους ότι συζήτησαν την ανάγκη να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά και την ανάγκη της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Μάλιστα ανέφερε πως συζητείται να σταλεί αμερικανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι θα έχουμε συνομιλίες που ξεπερνούν τις μυστικές υπηρεσίες της κάθε χώρας» τόνισε.
Η πρόεδρος  της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας η Δημοκρατική Ντάιαν Φενστάιν δήλωσε πως «από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με κάποια χώρα ή δεν τίθεται κάποιο επείγον ζήτημα  για αυτού του είδους τις παρακολουθήσεις τότε δεν  χρειάζεται να γίνονται παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο των επικεφαλής φιλικών προς εμάς κυβερνήσεων».


Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΛΟΓΟΚΡΙΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα (28/10) ότι η κυβέρνησή του είναι πιθανόν να αναλάβει δράση για να σταματήσει τη δημοσίευση από εφημερίδες των βλαπτικών, όπως τις αποκάλεσε, διαρροών του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, αν δεν «αρχίσουν να συμπεριφέρονται περισσότερο υπεύθυνα».
"Αν (οι εφημερίδες) δεν δείξουν κάποια κοινωνική υπευθυνότητα, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να παραμείνει αδρανής", δήλωσε ο Κάμερον προς το κοινοβούλιο προσθέτοντας πως η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" "προχώρησε" στη δημοσίευση βλαπτικού υλικού, αφού είχε αρχικά συμφωνήσει να καταστρέψει άλλα ευαίσθητα δεδομένα.
Την Παρασκευή, ο Κάμερον κατηγόρησε τον Σνόουντεν και εφημερίδες τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι βοηθούν τους εχθρούς της Βρετανίας επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν την παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών της και υποστήριξε ότι, ως αποτέλεσμα, θα είναι δυσκολότερο να παραμείνει η Βρετανία ασφαλής.
Αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της βρετανικής υπηρεσίας υποκλοπών GCHQ και τη συνεργασία της με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και έχουν προκαλέσει την οργή πολλών βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον οι οποίοι θεωρούν πως υπέστη βλάβη η εθνική ασφάλοεια.
Ενώ κατέστησε σαφές πως η υπομονή του εξαντλείται, ο Κάμερον είπε στους βουλευτές ότι δεν θα ήθελε να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εφημερίδων που δημοσιεύουν τέτοιες πληροφορίες και ότι ελπίζει πως θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
"Δεν θέλω να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω δικαστικές εντολές ή απαγορεύσεις έκδοσης ή άλλα σκληρότερα μέτρα. Πιστεύω πως είναι πολύ καλύτερα να απευθυνθώ στην αίσθηση κοινωνικής ευθύνης των εφημερίδων", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: