Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Σκουριές: Εκεί που μας χρωστάγαν...

του Γιάννη Μυλόπουλου*
Περίσσεψε η υποκρισία σήμερα στα κανάλια της διαπλοκής. Και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους 2.000 - 3.000, λέει εργαζόμενους (που στην πραγματικότητα είναι 600, οι οποίοι μάλιστα προσλήφθηκαν από την εταιρεία τα τελευταία δύο - τρία χρόνια για να εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση και να μπορούν να συνεχίσουν να παραβαίνουν το νόμο). Κουβέντα όμως δεν λένε για την καταστροφή της Β. Χαλκιδικής. Κουβέντα για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των δασών, των



νερών, του εδάφους και του υπεδάφους, της παραλίας, της ατμόσφαιρας και των οικοσυστημάτων.

Κουβέντα για την υπονόμευση των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, όπως της αγροτικής και της τουριστικής που υποχωρούν υπό το βάρος της εξορυκτικής δραστηριότητας. Με χιλιάδες ανθρώπους που θα βγουν στην ανεργία τα επόμενα χρόνια, για τους οποίους ουδείς ενδιαφέρεται.
 Κουβέντα για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, μιας περιοχής όπου άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός και όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης.
 
Κουβέντα για το δημόσιο συμφέρον που βλάπτεται ανεπανόρθωτα, προκειμένου να κερδίζει η συγκεκριμένη εταιρεία.
 
Κουβέντα για τις παραβάσεις της νομιμότητας και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται η εταιρεία από τον αρμόδιο υπουργό.
 
Κουβέντα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που, στο όνομα της ανάπττυξης (ποιας ανάπτυξης; της Eldorado;) συντελείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
 
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι  το ιδιωτικό συμφέρον της συγκεκριμένης εταιρείας. Τόσο που σε βάζει σε σκέψεις...

* Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής στο ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: