Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Εκδήλωση: «Μεταλλεία χρυσού - Μια απειλή για τη Χαλκιδική»...

Την άποψη ότι η ανάπτυξη των μεταλλείων χρυσού θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την περιοχή της Χαλκιδικής εξέφρασαν επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων, που μίλησαν στην εκδήλωση με θέμα «Μεταλλεία χρυσού-Μια απειλή για τη Χαλκιδική», την οποία διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Ιστορίας

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος της Οικολογικής Κίνησης, Ξενοφών Ζήσης, σημείωσε ότι η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, ιδιοκτήτρια των μεταλλείων Κασάνδρας σχεδιάζει να εξορύξει για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια χρυσό και άλλα μέταλλα συνολικής αξίας 13 δισ ευρώ. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, το συνολικό κόστος λειτουργίας (επενδύσεων, υλικών, εργασίας, ενέργειας, κλπ) είναι 2,5 δισ. ευρώ. --->>>







...Στις βασικές περιβαλλοντικές βλάβες περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Ζήση, η πτώση της στάθμης των υδροφορέων, η απώλεια γόνιμου εδάφους και η καταστροφή δάσους σε έκταση τουλάχιστον 3.000 στρεμμάτων, επιμόλυνση υπόγειων υδάτων, απορρίψεις χημικών ουσιών και καταστροφή των τουριστικών δραστηριοτήτων σε μεγάλο μήκος ακτογραμμών και τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θειικού οξέος.

Για «στημένη» διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας μίλησε ο πρώην δήμαρχος Μεγάλης Παναγιάς, Γιάννης Μητροφάνης.
Τόνισε, δε, ότι τα 2/3 της λεκάνης απορροής του ποταμού Χαβρία από τον οποίο προβλέπεται ότι θα υδροδοτηθεί η Χαλκιδική βρίσκονται στην περιοχή του των Σκουριών, όπου προβλέπεται να γίνει επένδυση από την εταιρία.

Η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Δημοτικού Διαμερίσματος, Σταγείρων-Ακάνθου, Ειρήνη Μάρκου σημείωσε ότι κάτοικοι είναι έτοιμοι να προστατεύσουν τα νερά, τα δάση, τη θάλασσα και την υγεία τους.

Αισιόδοξος ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να ανατρέψει τα επενδυτικά σχέδια, όπως, άλλωστε, έκανε και στο παρελθόν, δήλωσε ο ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Αναφέρθηκε στην ιστορία της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, από τον 6ο αιώνα π. Χ., αλλά και των κινητοποιήσεων που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη ματαίωση επενδύσεων το 1989 και το 1995.

Ο Γιώργος Ζουμπάς, από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου επισήμανε ότι σε μια περιοχή με κύριο χαρακτήρα αγροτικό, μεταποιητικό και τουριστικό δημιουργείται - εκτός από τις εξορύξεις, βαριά βιομηχανία υψηλής όχλησης όπως είναι η μεταλλουργεία και χημική βιομηχανία, αλλά και αυτή της παραγωγής του θειικού οξέως. Επίσης, δημιουργείται τεράστια ποσότητα σωματιδίων και αερίων εκπομπών που θα προέρχονται, από την μεταφορά των τεραστίων όγκων μεταλλευμάτων, σε κάθε κατεύθυνση, από τα εκρηκτικά, τη λειοτρίβηση του μεταλλεύματος και την επιφανειακή εξόρυξη.

 

1 σχόλιο:

Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ είπε...

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Η μόνη σίγουρη επένδυση στην περιοχή είναι αυτή της επεξεργασίας του ατόφιου και ακατέργαστου χρυσού των παιδιών μας.
Χρυσός που είναι απόλυτα βέβαιο ότι μετά το τέλος της επεξεργασίας του θα επιστρέψει στον τόπο του για να λάμψει στα μάτια και να φωτίσει το μυαλό της επόμενης γενιάς.
Χρυσός που θα συσσωρεύετε σε κάθε χωριό, ατόφιος χωρίς κατάλοιπα και χωρίς περιβαλλοντικές καταστροφές.
Χρυσός που θα προβάλει ανά τον κόσμο τον Δήμο μας , τον λαό του την ιστορία του και την φιλοσοφία του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
Παλέψτε για το εργοστάσιο (χρυσού των παιδιών μας) στο κέντρο της Ιερισσού της Μ. Παναγίας, της Βαρβάρας, του Στανού .. και παντού στον Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ –ΣΤΑΘΜΟΥΣ …..τώρα…. πρώτη μεγάλη επένδυση…
ΛΥΚΕΙΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΡΑΤΩΝΙO Υ… δεύτερη μεγαλύτερη..
Παλέψτε για την μόνιμη και σίγουρη επένδυση για τις επόμενες γενιές.
Γιατί όσο ποιο μορφωμένη είναι η νέα μας γενιά τόσο λιγότεροι θα είναι οι δυνάστες της.

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κάτοικος Ιερισσού
Εκπρόσωπος τριτέκνων εκπαιδευτικών Ελλάδος και τριτέκνων οικογενειών του Δήμου
Αριστοτέλη.