Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

"Κόντρες" ΚΚΕ - ΣΥΝ: η χαρά του ...δικομματισμού !

Αντάξιος των ...επιδόσεών τους (...σε ότι αφορά τον μεταξύ τους διάλογο) ήταν και ο  πρόσφατος  πόλεμος" ανακοινώσεων μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ
 Και δεν ξέρω κατά πόσο ενισχύεται το "οπλοστάσιο" των ...οπαδών τους με χιλιοειπωμένα (έτσι κι αλλιώς) επιχειρήματα ή κατά πόσο το "επιθετικό παιχνίδι" εκατέρωθεν –από καιρού εις καιρόν- αποτελεί μέρος σχεδίου επανασυσπείρωσης των «κομματικών πυρήνων»… 
Αυτό που ξέρω είναι, ότι τέτοιες …κόντρες, είναι –σίγουρα- η χαρά του δικομματισμού ! Αυτός είναι που "τρίβει τα χέρια του", σίγουρα ανακουφισμένος. 
Γιατί ενώ βλέπει τα ποσοστά του (στις δημοσκοπήσεις) να …κατρακυλάνε, βλέπει παράλληλα ένα ποσοστό (...συνολικό της αριστεράς πάνω από 20 %), να κάνει …ότι μπορεί, για να λιγοστέψει… --->>> 




Ο νέος ..."πόλεμος" ξέσπασε, με αφορμή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο του Δημόσιου χρέους. 
Πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο και του επέδωσαν επιστολή με το αίτημα για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «το δημόσιο χρέος που στο τρέχον έτος αναμένεται να υπερβεί το 160% του ΑΕΠ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μέσα από μια διαδικασία δίκαιης ρύθμισης του, που θα είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας πολυμερούς διαπραγμάτευσης» και ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής «βάσει του άρθρου 44 του Κανονισμού της Βουλής τη σύσταση επιτροπής από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους που θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο της προέλευσης και της σύστασης του, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός πως δημιουργήθηκε αυτό και ποιο μέρος του είναι παράνομο, άκυρο και επαχθές, ώστε η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του».
Η αντίδραση στην πρόταση του ΣΥΝ προήλθε από το ΚΚΕ, όπου με ανακοίνωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη σύσταση της επιτροπής ως διευκόλυνση στην κυβερνητική επιχειρηματολογία «που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και στην παγίδευση του λαού σε διλήμματα και αντιπαραθέσεις τμημάτων της πλουτοκρατίας».
Το ΚΚΕ αν και δεν διαφωνεί με το ΣΥΝ στις αιτίες που δημιούργησαν το χρέος, (νατοϊκοί εξοπλισμοί, προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ των μονοπωλίων, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τα πάμπολλα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να στηριχτεί η περιβόητη ανταγωνιστικότητα κλπ), τονίζει ότι «οι λαϊκές δυνάμεις για κανένα λόγο δεν πρέπει να δεχτούν θυσίες ή βάρβαρα μέτρα, για κανένα μέρος του χρέους «νόμιμο» ή «παράνομο», και υποστηρίζουν ότι ο «περιορισμός της συζήτησης στην αντιμετώπιση του χρέους αποτελεί συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης και του βάρβαρου πολέμου που έχουν εξαπολύσει στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα τα αστικά κόμματα με την συνεργία της ΕΕ και του ΔΝΤ».
Η ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ προκάλεσε την ανταπάντηση του ΣΥΝ μέσω του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τονίζει ότι «Το ΚΚΕ έχει προ πολλού παραιτηθεί από την βάσανο της διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων. Έτσι και τώρα, αδυνατεί να κατανοήσει το νόημα μιας Επιτροπής Ελέγχου για τη δημιουργία του χρέους, τα συμπεράσματα της οποίας ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο, όμως, μιας δέσμης και άλλων προτάσεων για μια αριστερή απάντηση απέναντι στην κρίση».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ χαρακτηρίζει το ΚΚΕ «δογματικό κομμουνιστικό κόμμα» που όπως αναφέρει «θέλει απλώς να ονειρεύεται τον σοσιαλισμό όπως οι χριστιανοί τη Δευτέρα Παρουσία».
Στην απαξιωτική αναφορά του ΣΥΝ, υπήρξε νέα εξίσου απαξιωτική απάντηση από το ΚΚΕ, σε δήλωσή του ο Μάκης Μαΐλης τονίζει ότι «Η κριτική του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ έχει τόση αξία για το λαό, όση και η κριτική που ασκούσαν στο ΚΚΕ και πριν από 20 χρόνια για τη συνθήκη του Μάαστριχ, που ο λαός πληρώνει μέχρι και σήμερα με την υπογραφή και του ΣΥΝ».



 

1 σχόλιο:

Matrix1917 είπε...

Ο ΣΥΝ έχει βάλει νερό στο κρασί του εδώ και καιρό.Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως έτσι θα προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που κατά δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ.Το ΚΚΕ παραμένει πιστό στην γραμμή του.Αν και στηρίζω το Ξεκίνημα που είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ,δεν είμαι ευχαριστημένος από την σοσιαλδημοκρατική λογική Τσίπρα.Το ΚΚΕ επίσης έχει καθαρά κομμουνιστικό λόγο που αρέσει σε ένα 10 % του κόσμου, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα.Η αριστερά όπως είναι σήμερα δεν θα καταφέρει τίποτα με τις δικές τις πολιτικές.Θα αυξήσει τις δυνάμεις της επειδή θα καταρρεύσει ο δικομματισμός.