Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Χαλκιδική. ΚΚΕ. Eρώτηση για Προβλήματα στις Διοικ. Υπηρεσίες ΙΚΑ

Eρώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του KKE Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου προς τους αρμόδιους υπουργούς, αναφορικά με τα προβλήματα στις Διοικητικές Υπηρεσίες Υποκαταστημάτων ΙΚΑ στο Νομό Χαλκιδικής. Το κείμενο της ερώτησης: Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Προβλήματα στις Διοικητικές Υπηρεσίες Υποκαταστημάτων ΙΚΑ στο Νομό Χαλκιδικής. --->>>




 

Οι κενές οργανικές θέσεις στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Νομό Χαλκιδικής αγγίζουν το 60%.
Συγκεκριμένα στο υποκατάστημα Στρατωνίου, και για τα τμήματα συντάξεων-παροχών-εσόδων-οικοδομικών- οικονομικό (ταμείο)- ΤΔΕ- πρωτόκολλο, υπάρχουν μόνο τρεις (3) εργαζόμενοι, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 14. Μάλιστα η μία εργαζόμενη είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ενώ δεν υπάρχει και προϊστάμενος στο υποκατάστημα.

Όμως και στο υποκατάστημα Κασσάνδρας οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν σήμερα με πολύ λιγότερους από ότι απαιτείται εργαζόμενους, λιγότερους ακόμη και από αυτούς που, από το υπάρχων ξεπερασμένο οργανόγραμμα, προβλέπονται: από τις 15 οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνο 8, δεν υπάρχει διευθυντής και προϊστάμενος (τα καθήκοντα αυτά ασκούνται από τον ταμία του υποκαταστήματος, παρά το ασυμβίβαστο που υπάρχει), ενώ η Τ.Δ.Ε. (ενστάσεις ασφαλισμένων –εργοδοτών) δεν λειτουργεί εδώ και 8 μήνες.


Να σημειώσουμε ότι η ασφαλιστική περιοχή και των δύο υποκαταστημάτων είναι τεράστια. Από τα Στάγειρα μέχρι Ολυμπιάδα και από Στρατώνι μέχρι Ουρανούπολη, καθώς και όλη τη χερσόνησο του Αγίου Όρους και από την Ποτίδαια και όλη την χερσόνησο της Κασσάνδρας, αντίστοιχα.
Επίσης τη θερινή περίοδο η πληθυσμιακή αύξηση είναι τεράστια, ενώ υπάρχει μεγάλη οικιστική έξαρση που δημιουργεί μεγάλο αριθμό απογραφών επιχειρήσεων. Αλλά και ο μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών, αυξάνει σημαντικά τον όγκο των εργασιών των εν λόγω υποκαταστημάτων.

Συνέπεια της κατάστασης αυτής οι αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι, αφού η καθημερινή συναλλαγή καθίσταται χρονοβόρα και δημιουργείται άγχος, κούραση και εντάσεις.
Επίσης με την υπάρχουσα σύνθεση του προσωπικού και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που αυτό καταβάλλει, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων που αφορούν αιτήματα ασφαλισμένων καθώς επίσης και παραγραφή εισφορών.
Η περίπτωση των δύο παραπάνω υποκαταστημάτων ΙΚΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα απαξίωσης και υποβάθμισης του ΙΚΑ και δεν είναι ξεκομμένο από το γενικό πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού από το ΙΚΑ.

Η κατάσταση αυτή, που είναι χρόνια και γνωστή τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στη Διοίκηση του ΙΚΑ, είναι αποτέλεσμα της κοινωνικοασφαλιστικής πολιτικής που ακολουθήθηκε και ακολουθείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε..
Πολιτικής που υποβαθμίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των αντίστοιχων υπηρεσιών, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις και μετατρέπει το ΙΚΑ σε μηχανισμό εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλισμένων (ρυθμίσεις οφειλετών εργοδοτών, ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων του κ.α.).

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει και η διοίκηση του ΙΚΑ που δεν φροντίζει για την ενίσχυση των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό.
Επειδή για το λαό μας αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την άμεση ενίσχυση των υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. στο Στρατώνι και στην Κασσάνδρα στο Νομό Χαλκιδικής με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό.
Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: