Παζάρια χωρίς τέλος σε Αθήνα και Βρυξέλλες, με τις συνομιλίες με την Τρόικα να συνεχίζονται και ερήμην του υπουργού Οικονομικών, σε τεχνικό επίπεδο.
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει την πίεση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας με δύο τρόπους: αφ’ ενός την σχετική καλή πορεία των δημοσίων εσόδων λόγω... ΔΕΗ (δηλ. της εισπράξεως του Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Χώρων στα Ακίνητα) και αφ’ ετέρου την προσδοκία για να πάρουν «μπροστά» οι αποκρατικοποιήσεις. Οι πιέσεις αφορούν σε πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ που κρίνονται ως αναγκαία, φέτος, για να αντισταθμιστούν οι αποκλίσεις >>>
από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μεταξύ άλλων η Τρόικα ζητά:
από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μεταξύ άλλων η Τρόικα ζητά:
- περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων κατά 5%. Εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικα θα πρέπει να περικοπούν μόνο για το 2012 περίπου 800 εκατ. ευρώ από επιδόματα ανεργίας αναπηρίας, επιδόματα πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών που θα χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια
- "ψαλίδι" 20% στις επικουρικές συντάξεις
- χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση 150000 εργαζομένων από το δημόσιο ως το 2015 με ένα σύστημα εναλλακτικό της εργασιακής εφεδρείας
- περικοπές μισθών και προσωπικού σε σώματα ασφαλείας και γιατρούς του ΕΣΥ
- νέο μισθολόγιο και στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγιο δηλαδή πανεπιστημιακούς, ένστολους, γιατρούς ΕΣΥ και δικαστικούς
- αλλαγή κανονισμών λειτουργίας (δηλαδή του μισθολογικού κόστους) στις ΔΕΚΟ
- μείωση του προσωπικού στις κερδοφόρες ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Έντονες είναι και οι πιέσεις για τα φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν υιοθετηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, όπως:
- πλήρης εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με του κίνησης
- αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25%
- πλήρης κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, κλπ.
Ως «αντίβαρο» στις περικοπές, κυβέρνηση και Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Χθες πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στο Ταμείο των εξής προς πώληση πακέτων μετοχών που ελέγχει το Δημόσιο:
• του 29% του ΟΠΑΠ που αντιστοιχεί σε 92.510. 000 μετοχών του Οργανισμού και η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ περιορίζεται στο 5%,
• του 23,30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ ΑΕ που αντιστοιχεί σε 2.348.640 μετοχές και το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ ΑΕ διαμορφώνεται πλέον σε 50,97%.
• του 27,30% της ΕΥΔΑΠ που αντιστοιχεί σε 29.074.500 και το ποσοστό πλέον του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ διαμορφώνεται πλέον σε 34,03%.
• του 40% της ΕΥΑΘ που αντιστοιχεί σε 14.520.000 μετοχές και το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 34,02%.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2012 αναμένεται να εγκαινιαστεί με τον ΟΠΑΠ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας περιουσίας Γιάννης Κουκιάδης «στόχος μας είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού του ΟΠΑΠ να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο».
Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 17 αποκρατικοποιήσεις με στόχο έσοδα 9,3 δισ. ευρώ αν και στον προϋπολογισμό υπάρχει η πρόβλεψη άντλησης εσόδων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Ο κ. Κουκιάδης προσδιορίζει τον στόχο των εσόδων στα 4,7 δισ. ευρώ αν και όπως εξηγεί "κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να πουληθεί εάν δεν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το PSI και το δεύτερο πακέτο διάσωσης".
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μόνο για το 2012 προβλέπεται μεταξύ άλλων η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων, της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΔΕΣΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, της ΕΥΔΑΠ, την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ακινήτων του Δημοσίου και ποσοστού των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι 50 δισ. ευρώ έως και το 2015 αν και το πρόγραμμα αναμένεται να αναθεωρηθεί ως προς του ποσοτικούς στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.
Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο παρατηρείται ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο. Με αφορμή το ράλι των τελευταίων ημερών, τα τραπεζικά χαρτιά έχουν καταγράψει αποδόσεις έως … 130% αλλά οι υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες … 0%!
Συγκεκριμένα, επίκειται λ. χ ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αλλά η μετοχή παραμένει καθηλωμένη στα 7,4 ευρώ ενώ όλοι αναμένουν πώληση σε υπερδιπλάσια επίπεδα τιμών, στα 15 ευρώ.
Άλλα λοιπόν συμβαίνουν στην πραγματικότητα και άλλα εκτυλίσσονται στο ταμπλό της οδού Αθηνών. Ειδικότερα, ενώ το Ταμείο ανακοίνωσε ότι απέκτησε ποσοστά σε ΟΛΘ (23%), ΕΥΑΘ ( 40% ), ΕΛ.ΠΕ ( 8,38% ) , ΕΥΔΑΠ ( 27,3% ) και ΟΠΑΠ (29% ), όλες αυτές οι μετοχές παραμένουν είτε σε αρνητικό επίπεδο όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (-10% ), ΕΥΔΑΠ (-2,58%), είτε εμφανίζουν οριακά κέρδη, όπως ο ΟΠΑΠ.
Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα ή καλύτερα από την αρχή του χρόνου οι τραπεζικές μετοχές έχουν θριαμβεύσει με την Alpha Βank να έχει κερδίσει 130% και την Eurobank 110%. Σύμφωνα με χρηματιστές, η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά επίπεδα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι, το περασμένο διάστημα σημειώθηκαν υπερβολές με φόντο μια λύση με το θέμα των ομολόγων ή μια πιθανή κρατικοποίηση των τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου