Την θεσμοθέτηση αυστηρών εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για τη
χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπει το σχέδιο περικοπής δαπανών
ύψους 11,6 δισ. από το 2016, το οποίο καταρτίζουν σήμερα σε ειδική
σύσκεψη οι γενικοί γραμματείς όλων των υπουργείων. Στόχος είναι να επιλεγούν οι πλέον «ανώδυνες» περικοπές, που δεν θα
θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού,
τις βασικές λειτουργίες του κράτους ή την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Μετά τη σύσκεψη των επιτελών θα πραγματοποιηθεί και διυπουργική επιτροπή
τη Δευτέρα που θα οριστικοποιήσει το σχέδιο σε σύσκεψη υπό τον
πρωθυπουργό την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
>>>
Στη σημερινή σύσκεψη θα αναζητηθούν «περιοχές» και κωδικοί του προϋπολογισμού κάθε υπουργείου από όπου μπορούν να κοπούν κονδύλια, εντός προθεσμίας 10 ημερών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση μέχρι να καταφτάσει η τρόικα, στις 24 Ιουλίου.
Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα που βρίσκονται στην χώρα μας, έχουν εντοπίσει ότι τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές που χορηγούν Ταμεία και Οργανισμοί (πλην συντάξεων). Για το λόγο αυτό πιέζουν για να μειωθούν στα επίπεδα ...προ της εισαγωγής του ευρώ.
Σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Τρόικα, οι παροχές αυτές όχι μόνον κατανέμονται άνισα ως σήμερα (π.χ. ανάλογα με το Ταμείο που ανήκει ο δικαιούχος) αλλά έχουν και λάθος στόχευση (π.χ. το 60% των οικογενειακών παροχών καταλήγει σήμερα στις τσέπες του 40% του πληθυσμού που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα).
Ως αντίβαρο για να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει πρόταση στην τρόικα για πρόσθετη μείωση 10% - 20% στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων. Ειδικά για τους στρατιωτικούς, η πρόταση προς την Τρόικα θα είναι να βρεθούν τα 40 εκατ. που απαιτούνται για φέτος και τα 120 εκατ. για του χρόνου, από μεταθέσεις πληρωμών και επανεξέταση εξοπλιστικών συμβάσεων.
Το νέο τριετές Μεσοπρόθεσμο αφορά την περίοδο 2013-2016, και μεταξύ άλλων εξετάζονται και μέτρα όπως:
- επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων,
- κατάργηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και στη θέση τους να καθιερωθεί ένα και μοναδικό, που θα το λαμβάνουν όμως μόνον οι πάμφτωχοι!
- αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με «επίδομα εργασίας», δηλαδή επιδότηση των επιχειρήσεων αντί του ανέργου για να τον προσλάβει.
- περικοπή κρατικών δαπανών από «αντιπαραγωγικούς» τομείς με χαμηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία, και χρήση τους για ενίσχυση κινήτρων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών και της εθνικής Οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου