Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Χαλκιδική. ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Θέσεις - Προτάσεις για το αγροτικό ζήτημα

Συνάντηση με τον Περιφερειακό Σύμβουλο και υπευθ. Αγροτικών θεμάτων κο Τζηρίτη, μετά από αίτημά τους, είχαν σήμερα μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Χαλκιδικής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ στο νομό Κατερίνα Ιγγλέζη
Η συνάντηση έγινε για τα τρέχοντα και οξυμένα προβλήματα των αγροτών στο νομό με αφορμή την χαμηλή τιμή διάθεση της πράσινης ελιάς, για άλλη μια χρονιά
Αναζητηθήκαν οι τρόποι παρέμβασης τόσο της Περ. Ενότητας Χαλκιδικής όσο και της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Χαλκιδικής με την παράλληλη υποστήριξη της βουλευτού σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Από την μεριά του ο κος Τζηρίτης εξέθεσε τις απόψεις του για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες αλλά δήλωσε και την αναρμοδιότητα της Περ. Ενότητας Χαλκιδικής να παρέμβει δραστικά στην επίλυσή τους και προέτρεψε τους αγρότες για εναλλακτικούς δρόμους στήριξης των θέσεών τους. Από την μεριά μας, του καταθέσαμε υπόμνημα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ για το αγροτικό ζήτημα, >>>
 




θίξαμε την πλήρη απαξίωση της πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης, κατ' επέκταση και των αγροτών. Ότι η πολιτεία δεν θέλει - και όχι ότι δεν μπορεί - να δώσει λύσεις στα προβλήματα, αφήνοντας τους αγρότες έρμαιους στην τύχη τους και βορά στα χέρια των καρτέλ των μεσαζόντων και των πολυεθνικών. Θίξαμε επίσης, τα συγκεκριμένα προβλήματα στο νομό μας (έλλειψη νερών και μικρών φραγμάτων, υπέρογκες χρώσεις και πρόστιμα της ΔΕΗ, ακριβό κόστος εφοδίων και καυσίμων, την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας και παρέμβασης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, την δυσλειτουργία στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ).

Πιστεύουμε, ότι η αναστροφή της κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου, απαιτεί από την πολιτεία, μέτρα που θα διασφαλίζουν το αγροτικό εισόδημα, τιμές στα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν το κόστος παραγωγής, έλεγχο της ασυδοσίας της αγοράς  και κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή, εθνική στρατηγική για την αγροτική οικονομία και την ανόρθωση της υπαίθρου και ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν, με αύξηση των δαπανών για την γεωργία και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Για να επιτευχθούν λύσεις για όλα τα παραπάνω αλλά και για τις επιμέρους προτάσεις μας που καταθέσαμε (και επισυνάπτουμε), καλούμε τους αγρότες στην άμεση ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος μέσα από συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες, που θα εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και θα θεμελιωθεί στη δημοκρατική λειτουργία από τη βάση έως την κορυφή, θα είναι αυτόνομο από κομματικές ή πελατειακές εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή όλων των αγροτών. Ένα  ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα που θα υπερασπιστεί το σήμερα και θα εξασφαλίσει το μέλλον για την ελληνική γεωργία, την ύπαιθρο  και όλη τη χώρα. Η πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος και η διαχρονική απαξίωση των αγροτικών συλλόγων έχουν συμβάλλει αρνητικά στην εφαρμογή αντιαγροτικών πολιτικών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης των αγροτών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι με μια συνάντηση δεν δώσαμε άμεσες λύσεις αλλά ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις και τις δυνατότητες της πολιτείας, έστω και μέσω της Περιφ. Ενότητας Χαλκιδικής. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και αμεσα, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους εκπροσώπους των ενώσεων των για τον συντονισμό κοινής δράσης όπου μας ζητηθεί, είτε σε κινηματικό, είτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

* Επισυνάπτουμε το υπόμνημα των θέσεων και των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ το οποίο και θέτουμε σε δημόσιο διάλογο για τον εμπλουτισμό και επικαιροποίησή του, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το Γραφείο Τύπου

========================================================

Και η φετινή απόλυτη κατάρρευση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, είναι συνέπεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, της έλλειψης εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής, και την χρηματοδοτική ασφυξία λόγω οικονομικής κρίσης. Οι ένοχοι είναι γνωστοί στον αγροτικό κόσμο. 

Γενικά για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα:
Η κατάλυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και η πρόσθετη αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος για να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα της κακοδιαχείρισης του από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, η συντήρηση των καρτέλ και των κυκλωμάτων κερδοσκοπίας στα τρόφιμα, η  διεύρυνση της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή, η καθήλωση στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ ενώ έχουν επιβληθεί τεράστιες αυξήσεις ως το 23%, η σχεδιαζόμενη εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με της θέρμανσης που θα  εκτινάξει το κόστος παραγωγής, η εξοργιστική καθυστέρηση στα προγράμματα της 4ης προγραμματικής περιόδου, η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών γεωργικής ανάπτυξης, έρευνας και ελέγχου, η πρόσφατη, καταστροφική για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή, ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αλλά και τα σχέδια εκποίησης της ΕΒΖ, της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΣΕΚΑΠ, αποδεικνύουν την εγκατάλειψη της προεκλογικής ρητορείας περί δήθεν αναδιαπραγμάτευσης και την αταλάντευτη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. Η σκανδαλώδης εκχώρηση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν ήταν παρά μόνο η αρχή στο όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Λίγες ημέρες πριν, από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς  Μιχ. Σάλλας, δήλωσε ωμά και απερίφραστα ότι η βούληση του ομίλου «δεν περιορίζεται στα στενά όρια της χρηματοδότησης αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων αλλά θέτει ως στόχο τη συνολική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για τη δημιουργία αξιόμαχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα αναπτύσσουν δραστηριότητα  με μοναδικό γνώμονα τη ζήτηση της αγοράς». Ταυτόχρονα φρόντισε να «διαρρεύσει» μέσω δημοσιευμάτων τα πεδία ενδιαφέροντος του που αφορούν στην παροχή όχι μόνο οικονομικών συμβουλών αλλά και την επιστημονική στήριξη και τεχνογνωσία, καθώς και παροχή υπηρεσιών, όπως η σύνταξη των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης ( ΟΣΔΕ) και η διαχείριση συνολικά των διαδικασιών για την είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων. Είναι ολοφάνερο ότι μετά την ΑΤΕ και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ είναι πλέον προ των πυλών. 
Επιπλέον, με προπέτασμα καπνού τη δήθεν απελευθέρωση μέρους των υποθηκευμένων αγροτεμαχίων, επισημοποιεί την κατάφωρα καταχρηστική πρακτική της υποθήκευσης των κοινοτικών ενισχύσεων, ανοίγοντας νέο κύκλο υπερχρέωσης και καταλήστευσης των αγροτών. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ χρεώνεται με τεράστιες ευθύνες καθώς στέκει ως θεατής, αν όχι σαν συνεργός, στην πλήρη άλωση του αγροτικού χώρου από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. 
Τέλος, η εμμονή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη γνωστή τακτική απαξίωσης κάθε συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα του αγροτικού κινήματος, δε μπορεί να συγκαλύψει τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ υποστηρίζει ότι  η αναστροφή της κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου, απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν το αγροτικό εισόδημα, τιμές στα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν το κόστος παραγωγής, έλεγχο της ασυδοσίας της αγοράς  και κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή, εθνική στρατηγική για την αγροτική οικονομία και την ανόρθωση της υπαίθρου και ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν, με αύξηση των δαπανών για την γεωργία και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών. 
 
Στην ομιλία του στην ΔΕΘ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ, Αλ. Τσίπρας, αναπτύσσοντας τις προτάσεις μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και παρουσιάζοντας τα οκτώ συμπλέγματα ανάπτυξης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο «αγροτοδιατροφικό»:
«Μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και της περιφέρειας.  Γι΄αυτό, στόχος μας είναι η επέκταση και η ποιοτική αναβάθμισή της αγροτικής παραγωγής. Με την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφιών, αλλά και όλου του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Θα υποστηρίξουμε τη βιώσιμη συνεργασία ιδιωτικών αγροτικών επιχειρήσεων με μεταποιητικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Όπως και τη δημιουργία εμπορικών δικτύων, εσωτερικών ή διεθνών, με τη συνεργασία ανάμεσα στους παραγωγούς. 
Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας. Όλοι οι έλληνες παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορούν να καλλιεργήσουν και σε ποια προϊόντα υπερτερεί η περιοχή τους. Εκείνο που τους λείπει, όμως, είναι η εξειδικευμένη υποστήριξη. Αν και είναι χιλιάδες οι άνεργοι γεωτεχνικοί. Και εγκληματική η υποβάθμιση της αγροτικής έρευνας. 
Προωθούμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα   υποστήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, που θα  διασφαλίζει τη διατροφική επάρκειά του πληθυσμού της χώρας μας, την περίοδο που έρχεται και που θα είναι ελλειμματική σε τρόφιμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και σ΄ όλον τον κόσμο. 
Προωθούμε τη σύνταξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αγροτικού χωροταξικού σχεδίου κατά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο.  
Δεσμευόμαστε να διαμορφώσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τον αγροτικό κόσμο. Προϋπόθεση, είναι η έκδοση κάρτας αγρότη. Δηλαδή, καλλιεργητικής κάρτας με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης:
-θα στηρίξουμε τις καλλιέργειες και τις εκτροφές με συγκριτικά πλεονεκτήματα και συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, 
-θα ελέγξουμε την αισχροκέρδεια στην αγορά γεωργικών εφοδίων και να σπάσουμε τα ασύδοτα καρτέλ των μεσαζόντων από το χωράφι στο ράφι, 
-θα διευκολύνουμε την αυτοοργάνωση των παραγωγών, για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στους καταναλωτές.
-Θα επανασχεδιάσουμε την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ελληνική γεωργία, από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με κριτήρια: εθνικά, παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά».

Επιμέρους, για να διασφαλιστεί το παρόν και το μέλλον των ελαιοπαραγωγών, προτείνουμε και διεκδικούμε :
1.    Την άμεση σύγκλιση του συμβουλίου  Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για να αποφασίσει :
-  την επαναφορά στην  ΚΑΠ της  αρχής της κοινοτικής προτίμησης.
- τη ριζική ανακατανομή των πόρων της ΚΑΠ υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών και τη θέσπιση ειδικών κινήτρων σε ορεινούς, παραδοσιακούς, νησιωτικούς ελαιώνες.
2.    Σε εθνικό επίπεδο:
-  Να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία εθνικού φορέα, ώστε επιτέλους να υπάρξει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο και την ελιά και να διασφαλιστεί σαν επώνυμο εθνικό ποιοτικό προϊόν στις διεθνείς αγορές.
- Να πιεστούν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις τυποποιητικές επιχειρήσεις ανάλογα με το τζίρο τους, ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες και να υποστηριχθούν οι τιμές.
- Να εφαρμοστεί άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης των προϊόντων ελιάς και αυστηρός έλεγχος σε όλες τις τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου με ισοζύγιο λαδιών. Κατάργηση της ενεργητικής τελειοποίησης.
- Να απαγορευτεί η ονομασία πώλησης σκέτα «ελαιόλαδο», με υποχρεωτική αναγραφή των συστατικών ελαιολάδων γιατί παραπλανάται ο καταναλωτής.
- Την πάταξη της νοθείας και της αισχροκέρδειας, με αυστηρό έλεγχο και εξοντωτικές ποινές στους παραβάτες. 
- Τον εξορθολογισμό και έλεγχο της αγοράς, πάταξη των καρτέλ, μείωση ψαλίδας τιμών παραγωγού- καταναλωτή. Αυστηρές ποινές σε εμπόρους που εξαπατούν και φεσώνουν εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς κάθε χρόνο, σε όλη τη χώρα.
- Να υπάρξει κοστολογικός έλεγχος στις τιμές γεωργικών μέσων και εφοδίων, εργαλείων και μηχανημάτων, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
- Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα συσκευασίας πάνω από τα 5 κιλά για το έξτρα παρθένο που προορίζεται για μαζική εστίαση, με την προϋπόθεση να υπάρχει πώμα μιας χρήσης και η ετικέτα να αναγράφει προέλευση και χαρακτηριστικά.
- Τη δημιουργία  εναλλακτικών   δικτύων  διακίνησης και διανομής αγροτικών προϊόντων.
- Την άμεση ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος μέσα από συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες,  που θα εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και θα θεμελιωθεί στη δημοκρατική λειτουργία από τη βάση έως την κορυφή, θα είναι αυτόνομο από κομματικές ή πελατειακές εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή όλων των αγροτών. Ένα  ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα που θα υπερασπιστεί το σήμερα και θα εξασφαλίσει το μέλλον για την ελληνική γεωργία, την ύπαιθρο  και όλη τη χώρα. Η πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος και η διαχρονική απαξίωση των αγροτικών συλλόγων έχουν συμβάλλει αρνητικά στην εφαρμογή αντιαγροτικών πολιτικών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης των αγροτών.
- Πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης με πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου αγρότη.
Το μέλλον των ελαιοπαραγωγών δε διασφαλίζεται με τη πιστή υπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών, που εφαρμόζει η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση. Οι ελαιοπαραγωγοί και συνολικά το αγροτικό κίνημα απαιτείται να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην ασκούμενη αγροτική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να ανατρέψουν την προωθούμενη  οριστική εξαφάνιση των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων,  προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων βιομηχανιών μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης τροφίμων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, εις βάρος των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Για να εφαρμοστεί μια ριζοσπαστική πολιτική, με κλαδικά σχέδια δράσης στα στρατηγικής σημασίας αγροτικά προϊόντα, που θα διασφαλίζει  την ύπαρξη της αγροτικής παραγωγής και τη σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών και της υπαίθρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: