Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ξανά «μαχαίρι» σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Μετά τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων...
Αδηλο προαλείφεται το μέλλον των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων, η οποία θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, καθώς ένα - δύο ταμεία το πολύ θα καταφέρουν να εξαιρεθούν, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα. Με την  πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2013 που  έχει ήδη  περάσει από τη Βουλή προβλέπεται δίμηνη παράταση της προθεσμίας (έως τον Απρίλιο) για την ένταξη των ταμείων, ώστε να αξιολογηθούν οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας. >>>
 



 
Αιτήσεις εξαίρεσης έχουν ήδη καταθέσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Σύμφωνα με το νόμο, αν θεωρηθεί αξιόπιστη η μελέτη βιωσιμότητας και εξαιρεθεί ένα ταμείο, μετατρέπεται αυτόματα σε επαγγελματικό ταμείο και σταματά να αξιώνει οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση .  

Η μείωση των συντάξεων  για όσα ταμεία ενταχθούν στον ενιαίο φορέα  θεωρείται δεδομένη, καθώς, όπως ορίζει ο νόμος , το ΕΤΕΑ θα πρέπει να φροντίζει να αναπροσαρμόζει κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του, ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του, ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά. Η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει των εισφορών, των ετών ασφάλισης και του αριθμού των συνταξιούχων. Δηλαδή, όσο επιδεινώνεται η σχέση συνταξιούχων -ασφαλισμένων, τόσο θα μειώνεται η σύνταξη .

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: