Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Έπεσε έξω σε όλα ο Στουρνάρας / Μείον 600 εκ από τα καύσιμα

Μετα την πραγματικότητα έρχονται κα τα στοιχεία να επιβεβαιώσουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής Στουρνάρα, με τα προβλεπόμενα έσοδα από το φόρο κατανάλωσης να παρουσιάζονται εμφανώς μειωμένα σε σχέση με τις προβλέψεις και την αιθαλομίχλη να βοθλιάζει τις πόλεις. Δεν επιβεβαιώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών ότι η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία καυσίμων >>>




το 2013 ανέρχεται μόλις σε 353 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο 11μήνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών μειώθηκε κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. 
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε σε 2,04 δισ. ευρώ, έναντι 2,35 δισ. ευρώ στο 11μήνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012. 


Σημαντική πτώση κατέγραψαν και οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Καταναλώσεως στα πετρελαιοειδή. Στο 11μηνο 2013 υπεχώρησαν στα 3,821 δισ. ευρώ, έναντι 4,059 δισ. ευρώ στο 11μήνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012, σημειώνοντας πτώση κατά 238 εκατ. ευρώ.  
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων ανήλθαν στο 11μηνο στα 5,861 δισ. ευρώ και σε σχέση με το 2012 είναι μειωμένα κατά 584 εκατ. ευρώ. 


Στο σύνολο του 2013 η κυβέρνηση αναμένει από την φορολογία καυσίμων έσοδα 6,6 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει μόνον μέσα στο Δεκέμβριο ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ο ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα να εισφέρουν έσοδα 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατον.  
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς καυσίμων η υστέρηση στα έσοδα από την φορολογία καυσίμων αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012, ενώ αν αφαιρεθούν και τα 120 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για πετρέλαιο θέρμανσης το τελικό ποσό θα ανέλθει σε 480 ευρώ περίπου.

ΠΟΠΕΚ: Εγωισμοί δεν επιτρέπουν τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνν Στουρνάρα για το γεγονός ότι αποκλείει την άρση εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς να εξηγεί με συγκεκριμένα στοιχεία τους λόγους, εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, ο κ. Στουρνάρας επικαλείται αορίστως το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, όταν έχει ψηφισθεί με τον Ν.3784/2009 η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου και μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται.
«Ο κ. υπουργός των Οικονομικών μπορεί να είναι διαπρεπής οικονομολόγος, αλλά οι δηλώσεις του ότι αποκλείει την άρση εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς να εξηγεί με συγκεκριμένα στοιχεία τους λόγους, τον χαρακτηρίζουν ως άτομο αποφασισμένο να στηρίζει εγωιστικά μόνον αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει χωρίς την επαφή του με την κοινωνία» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους πως οι ευθύνες μη ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων από το οποίο όπως αναφέρουν η απώλεια δημοσίων εσόδων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση με τα συναρμόδια υπουργεία.
Η ΠΟΠΕΚ καλεί τον κ. Στουρνάρα να δώσει στην δημοσιότητα, αν υπάρχει, τη μελέτη με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής, βάσει της οποίας αποφασίσθηκε η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, απαντώντας παράλληλα στο πόσο περιορίσθηκε το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από την εξίσωση του ΕΦΚ, στο πόσο και με ποιες αποφάσεις περιορίσθηκε το λαθρεμπόριο των ναυτιλιακών καυσίμων, με ποιες αποφάσεις του υπουργείου ελέγχονται οι εικονικές εξαγωγές καυσίμων σε χώρες εκτός Ε.Ε, αλλά και αν έχει εκτιμήσει το υπουργείο το οικονομικό κόστος στην υγεία των πολιτών από την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Η άρση της απόφασης για την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα δώσει έστω και καθυστερημένα την δυνατότητα σε πολλά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Είναι απόλυτη υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει στους εξαθλιωμένους πολίτες τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση. Τα λάθη των αποφάσεων σας κύριε υπουργέ δε διορθώνονται με αλχημείες άλλων λαθών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: