Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη. Θα πνιγούμε στην αιθαλομίχλη αν δεν πεθάνουμε από το κρύο

Πρωταθλήτρια στην αιθαλομίχλη βγαίνει για ακόμη μία φορά  η Θεσσαλονίκη στην οποία τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Και ενώ οι φτωχοί καίνε ότι βρίσκουν για να ζεσταθούν από  ξύλα σε τζάκια και ξυλόσομπες μέχρι αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενο πέλετ η κυβέρνηση παίζει το γνωστό θέατρο με τη Μαρία Αντουανέτα να φωνάζει «αφού δεν έχετε ψωμί φάτε παντεσπάνι». Μάλιστα οι υπουργοί αναγνωρίζουν >>>
 



 
όπως λένε, το πρόβλημα και για τον λόγο αυτό δεν μειώνουν την τιμή του πετρελαίου ούτε του φυσικού αερίου διότι λένε έτσι θα ανοίξει ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων το οποίο οι ίδιοι έχουν παραδώσει στα χέρια του Μελισσανίδη και του Βαρδινογιάννη και καλό είναι τα πράγματα να παραμείνουν έτσι. 

Γιατί να τα αλλάξουν άλλωστε; 
Τα ανέκδοτα της κυβέρνησης όμως δεν τελειώνουν εδώ μιας και το επίχειρημα το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να μην δώσει επίδομα θέρμανσης είναι ότι οι πλούσιοι θα μας κοροιδέψουν και θα το πάρουν αυτοί για να το χρησιμοποιήσουν για να θερμάνουν τις πισίνες τους.
Έτσι λοιπόν στην Θεσσαλονίκη, όσοι μπορούν ακόμη, γελούν με τα αστεία της κυβέρνησης, οι περισσότεροι όμως κλαίνε τουρτουρίζοντας απο το κρύο μέσα και έξω από το σπίτι. 
Για τους περισσότερους είναι σχεδόν το ίδιο μιας και το πρόβλημα τους  δεν πρόκειται να λυθεί επειδή θα δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για μία εβδομάδα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. 
Και αυτό όχι μόνο λόγω του περιορισμένου και παροδικού χαρακτήρα του μέτρου αλλά γιατί ο κόσμος δεν πρόκειται να τρέξει να αγοράσει ηλεκτρικές συσκευές και αιρκοντίσιον για να θερμάνει το σπίτι του. 
Για τον αυτονόητο λόγο ότι δεν υπάρχει χρήμα ούτε για δείγμα.

Όσον αφορά στα μίντια, που λόγω εορτών ανακάλυψαν το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων στην Θεσσαλονίκη, πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι είναι τόσο παλιό όσο και τα Μνημόνια στη χώρα μας.
Κι αυτό γιατί ο βασικός λόγος δημιουργίας του φαινομένου είναι η εκρηκτική αύξηση της ενεργειακής φτώχειας που οδηγεί τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης, το πετρέλαιο και το αέριο. 
Να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι κατά 43% αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες ακόμη και με την Γερμανία ενώ η τιμή του πετρελαίου είναι δυσπρόσιτη εδώ και τρία χρόνια.  

Η Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα είχε αποκτήσει εκείνο το υπόβαθρο στην ατμοσφαιρική ρύπανση που τώρα οδηγεί στην έκρηξη του φαινομένου της αιθαλομίχλης. 
Σχεδόν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκπομπές σωματιδίων με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά λόγω γειτνίασης με βιομηχανίες που ρυπαίνουν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα,  ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. 
Η Θεσσαλονίκη ερχόταν εδώ και χρόνια πρώτη στην ρύπανση της ατμόσφαιρας λόγω υπέρβασης των ορίων συγκέντρωσης σωματιδίων και αυτό δεν φαίνεται να ταρακούνησε κανέναν στους κύκλους της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια.  

Ήδη μάλιστα από πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι «Η δραστική μείωση των εισοδημάτων, η τεράστια αύξηση των τιμών των καυσίμων(πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια) και η έλλειψη θερμικής μόνωσης του 80% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, προκάλεσε εκρηκτική αύξηση της ενεργειακής φτώχειας πρόσφατα στη χώρα μας, με θανατηφόρες μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση του νέφους αιθαλομίχλης και τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων από την εκτεταμένη καύση ανεξέλεγκτης ποιότητας βιομάζας σε αμφίβολης ποιότητας (από άποψη εκπομπών ρύπων , ενεργειακής απόδοσης  και ασφάλειας) συσκευές καύσης» 
Η κυβέρνηση χαρακτήριζε τις δηλώσεις αυτές εκφάνσεις λαϊκισμού μέχρι και φέτος που γιατροί και άλλοι επιστήμονες κράζουν καθημερινά για τις τραγικές συνέπειες της αιθαλομίχλης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε όλους όσους αντιμετωπίζουν καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα καθώς και για όσους ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. 
Κανένας δεν ξεχνά ότι μόλις πριν ένα μήνα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από ένα μαγγάλι και μέσα σε δύο εβδομάδες είχαμε άλλους τρεις εμπρησμούς σε σπίτια που θερμαίνονταν με κεράκια....

Επιπλέον η απουσία έστω και υποτυπώδους μηχανισμού ελέγχου των καυσίμων που εισάγονται και πωλούνται στο εμπόριο αποδεικνύει ότι τα δάκρυα της κυβέρνησης για αυτούς που πνίγονται στην Θεσσαλονίκη του 2013 από την αιθαλομίχλη δεν κάνουν ούτε για σαπουνόπερα. 
Να σημειώσουμε τέλος τον Δεκέμβριο στην πόλη είχαμε ρεκόρ σε επισκέψεις ασθενών σε νοσοκομεία και ιατρεία μιας η ρύπανση της ατμόσφαιρας λόγω της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων προκαλεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας (χρόνιο βήχα, βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δυσπνοικές κρίσεις, και πλήθος καρδιαγγειακών προβλημάτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: