Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη. "Σήμερα απολύουν εμάς. Αύριο να τους απολύσουμε εμείς"

Συλλαλητήριο εργαζομένων, ενάντια στην διαθεσιμότητα  χτες στη Θεσσαλονίκη
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην διαθεσιμότητα πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, μέλη των ΕΛΜΕ της πόλης, σχολικοί φύλακες, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον τομέα της Υγείας, απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, εργαζόμενοι της Coca Cola και της ΕΡΤ3 οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. >>>





Οι διαδηλωτές ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις σε αυτήν την κοινή διαμαρτυρία, βασικό μήνυμα της οποίας ήταν ότι "κανείς δεν περισσεύει"


Σχολικοί φύλακες: 
Έχει αποδειχθεί ότι είμαστε απαραίτητοι και θα αγωνιστούμε μέχρι να κερδίσουμε

Η Λίνα Μαρία είναι σχολικός φύλακας εδώ και 7 μήνες σε διαθεσιμότητα. 
"Έχω συμμετάσχει σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στην διαθεσιμότητα, από την πεζοπορία Θεσσαλονίκη-Αθήνα, το καραβάνι αλληλεγγύης μέχρι και την ολονύχτια διαμαρτυρία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης". 

Οι σχολικοί φύλακες από την αρχή του αγώνα τους έβαζαν ως αίτημα την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 
Η κυβέρνηση από την άλλη προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασπάσει τον κλάδο ενόψει και της λήξης της διαθεσιμότητας στις 23 Μαρτίου οπότε και χιλιάδες σχολικοί φύλακες που δεν θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο. 
"Το διάστημα αυτό ο υπουργός προσπαθεί να διασπάσει το κλάδο και την ενότητά μας" εξηγεί η Λίνα αναφέροντας ότι από τον Σεπτέμβριο έχει προωθηθεί μέσω ΚΥΑ μία ρύθμιση όπου θα προκηρυχθούν θέσεις για τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες" 
"Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε όλοι απαραίτητοι και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι στις θέσεις μας έχουν τοποθετηθεί επιστάτες που απασχολούνται με 5μηνες συμβάσεις για 300 ευρώ και δουλεύουν σαν σκλάβοι" αναφέρει συγκεκριμένα η Λίνα. 

Η κυβέρνηση βέβαια έχει βάλει στα σκαριά και ένα άλλο σχέδιο διάσπασης του κλάδου παρά τις υποσχέσεις ότι σε δέκα μέρες θα φέρει πρόταση για το μέλλον των 1.708 σχολικών φυλάκων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για πρόσληψη κάποιων σχολικών φυλάκων σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν σε Δήμους. 
Το σχέδιο αυτό όμως προκαλεί την αντίδραση των σχολικών φυλάκων οι οποίοι τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς καθώς εκεί οι μεγάλες εργολαβικές επιχειρήσεις θα μειώνουν συνεχώς το κόστος και θα είναι πιο ανταγωνιστικές.
"Εμείς ενώνουμε τις φωνές μας με κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, γιατί πιστεύουμε ότι κανένας αγώνας δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του" συμπληρώνει η Λίνα καταλήγοντας ότι δεν πάνε ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.


Οι πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών από το 1911
Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν όμως και εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καθώς στις 22 Μάρτη λήγει η προθεσμία για επανατοποθέτησή τους σε άλλες θέσεις. 
"Αν συμβεί αυτό θα έχουμε να κάνουμε με τις πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών από το 1911" λέει η Ε. Ζιβρακάκη, πρόεδρος της Δ` ΕΛΜΕ . 
Όπως επιπλέον ανέφερε, απολύσεις θα προκύψουν όχι μόνο εξαιτίας του ότι δεν εχουν προκηρυχθεί θέσεις για την μετακίνηση όλων των εκπαιδευτικών που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα αλλά και από το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να αρνηθούν να μετακινηθούν σε θέσεις που βρίσκονται σε άλλες πόλεις.


"Η κυβέρνηση πίστευε ότι ως γυναίκες είμαστε εύκολος στόχος"
Η Σεβαστή Αϊνάλογλου ήταν καθαρίστρια επί 13 χρόνια στην κτηματική υπηρεσία, και τώρα μία από τις 595 απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Βρίσκεται ήδη 5 μήνες σε διαθεσιμότητα και καθημερινά στο δρόμο μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους από άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. "Έχουμε διαμαρτυρηθεί έξω από τις εφορίες, στις πλατείες παντού και στις 13 του Μάρτη ετοιμάζουμε και άλλη κινητοποίηση" λέει και προσθέτει:
"Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να μειώσει το έλλειμμα και ότι εμείς στοιχίζουμε πολύ. Στην πραγματικότητα τα εργολαβικά συνεργεία που μας έχουν αντικαταστήσει κοστίζουν πολύ περισσότερο από εμάς" 

Το αδιέξοδο των γυναικών αυτών που έκαναν μία από τις σκληρότερες εργασίες είναι προφανές. " Είναι αδύνατον να βρούμε ξανά δουλειά, και στις αγγελίες που ψάχνουμε ζητούν εργαζόμενες μέχρι 30 χρονών. Εδώ δεν βρίσκουν δουλειά τα παιδιά μας θα βρούμε εμείς;" σημειώνει ακόμη δηλώνοντας ότι οι καθαρίστριες δεν καμία τους "δεν το βάζει κάτω"
"Πίστευαν ότι εμείς ως γυναίκες είμαστε εύκολος στόχος και ότι δεν θα αντιδράσουμε. Αλλά εμείς με κάθε απολυμένο, με τους σχολικούς φύλακες, τους απολυμένους της Coca Cola, με τους καθηγητές θα αγωνιστούμε μαζί μέχρι να δικαιωθούμε, και είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε τις δουλειές μας πίσω".

Στ. Πουλημένη alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: