Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής: "Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα"

Κανένα πρόγραμμα για τη "μετά μνημόνιο" εποχή
Εκθέτει εκ νέου την κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αφού στη νέα του έκθεση για τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου, διαπιστώνει ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί εθνικό πρόγραμμα για τη μετά μνημόνιο εποχή, ενώ επισημαίνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διαπραγματεύεται επιμέρους ζητήματα χωρίς «πυξίδα» για την επόμενη ημέρα.  Το Γραφείο διαπιστώνει επίσης ότι όσα μέχρι στιγμής έχουν εξαγγλθεί για τη νέα ημέρα που ξημερώνει δίχως μνημόνιο «επαναλαμβάνουν γενικούς στόχους (ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας κ.λπ.) χωρίς να συνοδεύονται >>>




από συγκεκριμένα μέτρα».
«Στη  δημόσια συζήτηση κυριαρχεί από πλευράς τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα του «τέλους του μνημονίου». 
Με τον τρόπο που τίθεται το θέμα 
(α) δίνεται η εντύπωση ότι από το 2015 η ελληνική οικονομική πολιτική δεν θα υπόκειται σε κάποιες δεσμεύσεις, 
(β) προκαλούνται ανεδαφικές προσδοκίες για ικανοποίηση πάσης φύσης απαιτήσεων και  
(γ) τροφοδοτείται η εντύπωση πως ό,τι έγινε ως τώρα ήταν λάθος», αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας παράλληλα «ότι διάφορα μέτρα της κυβέρνησης μπορούν καλοπροαίρετα να ερμηνευθούν ως εργαλεία για την ανάπτυξη, άλλες κινήσεις όμως έχουν την ακριβώς αντίθετη επίπτωση (π.χ. οι συνεχείς μεταβολές στο φορολογικό και η αβεβαιότητα που προκαλούν, η καθυστέρηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων)».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει επιπλέον ότι το τέλος του μνημονίου και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν βαρύνεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ούτε ότι δεν υπάρχει εξίσου μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα
«Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με την εφαρμογή ενός πειστικού αναπτυξιακού προγράμματος, που όμως δεν υπάρχει ή δεν έχει ανακοινωθεί» τονίζεται. 
«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται άλλη μια φορά όχι τόσο τους όρους οικονομικής πολιτικής όσο το αν, πώς ή σε ποιο βαθμό μπορούν να εφαρμοσθούν, να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν», αναφέρεται επίσης.

Στις θετικές διαπιστώσεις είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα από διεθνείς πίνακες στους οποίους η χώρα κατέλαβε φέτος την 81η θέση, μεταξύ 144 χωρών, από την 91η πέρυσι. 
Το Γραφείο κάνει λόγο για εξελίξεις που βασίστηκαν στην άνοδο του τουρισμού, στη σταθεροποίηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, στη μικρή αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014. 
Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι στον αντίποδα των θετικών εξελίξεων υπάρχει μια σειρά από δείκτες στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης (η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη σχετική λίστα), όπως για παράδειγμα, η ανεργία των νέων, η φτώχεια, η ανισότητα η εισοδηματική εξαθλίωση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού κ.λπ., οι οποίοι «φανερώνουν ότι η μακροοικονομική ισορροπία είναι εύθραυστη καθώς τα κοινωνικά προβλήματα, εάν δεν θεραπευτούν έγκαιρα, θα απειλήσουν την όποια οικονομική πρόοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: