Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (26/11) η συνάντηση της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με την τρόικα. Η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν ήταν η αναμενόμενη για την κυβέρνηση, παρότι η τελευταία έκανε σημαντικότατες υποχωρήσεις στους δανειστες προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία ''ανάσα'' για την παραμονή της στην εξουσία.
Η εκκρεμότητα παρατείνεται και πλέον τα πάντα μοιάζουν μετέωρα, ακόμη και το σενάριο των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων παραμένει ανοιχτό.
Η εκκρεμότητα παρατείνεται και πλέον τα πάντα μοιάζουν μετέωρα, ακόμη και το σενάριο των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων παραμένει ανοιχτό.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΟΧΕΣ
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι η τρόικα (δηλ. ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και κυβέρνηση παίζουν αυτήν την ώρα βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του τόπου και του >>>
λαού και εξυφαίνουν διάφορα σενάρια στο παρασκήνιο προκειμένου να συνεχίσουν να ελέγχουν πλήρως την πορεία της χώρας.
λαού και εξυφαίνουν διάφορα σενάρια στο παρασκήνιο προκειμένου να συνεχίσουν να ελέγχουν πλήρως την πορεία της χώρας.
Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι μπροστά μας έχουμε δύο, τουλάχιστον, εκδοχές σε ένα ρευστό τοπίο, όπου οι προβλέψεις είναι πολύ δύσκολές.
Πρώτη εκδοχή είναι να έχουμε μπροστά μας μια τεχνητή, λίγο-πολύ, κρίση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κινδυνολογήσει αφόρητα και μετά να πέσει στα ‘’μαλακά’’ ώστε να μπορέσει να εμφανίσει ως ‘’επιτυχία’’ μια συμφωνία περιορισμένων μέτρων με την τρόικα και έτσι να πάει σε εκλογές, βάζοντας στο τραπέζι από τη μία αυτήν την ''ευκολοχώνευτη'' συμφωνία ή το δήθεν ‘’χάος του ΣΥΡΙΖΑ''.
Δεύτερη εκδοχή είναι το ‘’αδιεξοδο’’ με την τρόικα να μην επουλώνεται και η χώρα να οδηγηθεί είτε σε άμεσες εκλογές, είτε σε μια παρόξυνση στο έπακρο της κρίσης και της κινδυνολογίας, ώστε να επανεμφανιστούν , τάχα, με πειστικότητα και με ισχυρή πιεστικότητα από τους κυρίαρχους κύκλους, σενάρια ''εθνικής συνεννόησης'' και ''κυβερνήσεων εθνικής σωτηρίας'', προκειμένου να περισώσουν την κατάσταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς όχι μόνο δεν πρέπει να μπει σε μια τέτοια σεναριολογία αλλά και να την απορρίψει κατηγορηματικά.
ΦΙΑΣΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Η διέξοδος στην ελληνική τραγωδία είναι οι αγώνες του ελληνικού λαού και οι εκλογές για μια νέα πορεία προοδευτικής πολιτικής και εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ανόρθωσης, που θα συμπεριλαμβάνει σαφή εναλλακτική απάντηση με εναλλακτικές προεκτάσεις σε κάθε είδους εκβιασμούς και εκβιαστικά μέτρα σε βάρος της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ.
Εξάλλου, για την ώρα, όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες κατατείνουν στην εκτίμηση ότι, παρά τις κυβερνητικές διαρροές για «σύγκλιση σε πολλά», μια συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση προόδου της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται ακόμη μακρυά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά πηγάζει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σύμφωνα με έκφραση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους, «μετακινούσε συνεχώς στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα γκολπόστ σαν να μην ήθελε την επίτευξη συμφωνίας».
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς
Νομισματικού Ταμείου ήταν απόλυτα εχθρικοί ''σαν να μην έχουν συγχωρέσει
την ελληνική απαίτηση για απομάκρυνσή τους από τις ελληνικές
οικονομικές υποθέσεις''.
Τα εμπόδια ήταν συνεχή, η επίκληση του δημοσιονομικού κενού διαρκής και η απαίτηση για διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων σταθερή. Όπως και συνεχείς ήταν οι απειλητικές αναφορές για εξάμηνη παράταση του μνημονίου, η οποία αν επέλθει θα δώσει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Σύμφωνα
με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβερνητική πλευρά προσπάθησε ανεπιτυχώς να
καλύψει τις τροϊκανές απαιτήσεις για δημοσιονομικό κενό και πλέον θα
ακολουθήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων - τηλεφωνικών αυτή τη φορά - μήπως και πεισθούν οι τροϊκανοί να έλθουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Επιπλέον κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Α. Σαμαράς θα επιχειρούσε την Τετάρτη να επικοινωνήσει με ευρωπαίους ηγέτες,
προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις πολιτικής λύσης μπρός στο
αδιέξοδο των τεχνικοοικονομικών διαβουλεύσεων, που διαμορφώνει η
φερόμενη συμμαχία Σόιμπλε και ΔΝΤ.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει τοποθετηθεί σε κλειστές συναντήσεις ότι «δεν θα σκάσει η Ελλάδα στα χέρια μου», γι αυτό κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο και επιπλέον ότι η ελληνική πλευρά ''οφείλει να τηρήσει με ακρίβεια το πρόγραμμα και
να προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι η μείωση των ελλειμμάτων δεν είναι
συγκυριακή, εξαιτίας των έκτακτων φόρων, αλλά αποτέλεσμα διαρθρωτικής
δημοσιονομικής πολιτικής, ικανής να αντέξει στο χρόνο''!
ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ;
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το πολιτικό πρόβλημα έχει έλθει μπροστά. Κύκλοι των Βρυξελλών τόνιζαν ότι οι τροϊκανοί, αλλά κυρίως οι διεθνείς οργανισμοί και οι ισχυρές κυβερνήσεις, προεξάρχουσας της γερμανικής, έχουν, τάχα, ''απογοητευθεί'' από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και επίσης δεν διατηρούν καμία ελπίδα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει καλύτερη στάση και γι' αυτό αποφάσισαν να θέσουν σκληρά και συνολικά το θέμα της εφαρμογής των ''υπεσχημένων''.
Με τον τρόπο που κινούνται στις διαπραγματεύσεις, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι των Βρυξελλών, δείχνουν να μην νοιάζονται ποιοι κυβερνούν την Ελλάδα και δεν έχουν καμία διάθεση να ευνοήσουν τον ένα ή τον άλλον. Απλώς καθιστούν σαφή τον εκβιασμό τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση ότι χωρίς πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα αφεθεί στην τύχη της κι ας τα βγάλει πέρα μόνη της.
Αυτό είναι ουσιαστικά το σήμα που μεταφέρεται, πάντα κατά τους κατεστημμένους κύκλους των Βρυξελλών, από τα διεθνή οικονομικά κέντρα προς την Αθήνα. Υπό το βάρος των συμβάντων στο Παρίσι τις επόμενες μέρες θα επιχειρηθούν προσπάθειες ''συμβιβασμού'', στην ουσία κυβερνητικής παράδοσης ή πτώσης τα μαλακά, οι οποίες αν δεν καρποφορήσουν, ενδεχομένως να οδηγήσουν γρήγορα σε πολιτικές εξελίξεις.
Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος ουσιαστικά καλούνται να αποδεχθούν ένα επώδυνο συμβιβασμό, δηλαδή να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή μια νέα σκληρή συμφωνία, η οποία στις παρούσες πολιτικές συνθήκες πιθανόν να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Όπως και να έχει, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ήταν επιτυχείς, το αδιέξοδο είναι ορατό ενδεχόμενο, η πίεση ισχυρή, το μήνυμα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση υπαρκτό, κι αν δεν υπάρξει πολιτική διέξοδος από το Βερολίνο, τότε το προσεχές διάστημα αναμένονται ίσως κάποιες εξελίξεις εκείνης ή της άλλης μορφής.
K. ΜΕΞΗΣ
Βασική πηγή: tovima.gr
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει αναφορικά με το θέμα επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΠΟΛΙΤΙΚΟ PLAN B ΑΝΑΖΗΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΠΑΡΙΣΙ 2"
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα του «Παρισιού 2» και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Αυτό αναφέρουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με τους οποίους η μεταξύ τους συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη το πρωί στις 10.00.
Με τα χρονικά περιθώρια πλέον να έχουν
κλείσει, ως προς τις προθεσμίες του Δεκεμβρίου, Μαξίμου και Χ. Τρικούπη
καλούνται να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν.
Κατά τις πληροφορίες, θεωρούν:
--- «Πιθανότερη από ποτέ» την
άτυπη («τεχνική») παράταση του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος, με
άλλοθι το 20μερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση «θα
εξακολουθεί να διαπραγματεύεται» εμμένοντας στα επιχειρήματά της –
κυρίως ως προς το ύψος και τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού
κενού.
--- «Επιβεβλημένη»
την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο (μετά τις 7 του μήνα
που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή) ώστε η ύστατη προσπάθεια να βρεθεί
κοινά αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές να «κουμπώσει» με το δίλημμα
«ναι ή όχι πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
Αυτή η διαδικασία, όπως λένε στελέχη από τα δύο επιτελεία, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν να ενταχθεί στη συζήτηση για συμφωνία-χρέος στο όνομα της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.
«Αλλά αφού η Κουμουνδούρου αποκλείει μία τέτοια στάση, η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής και οι κάλπες, εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, είναι μονόδρομος»...
Πηγή:www.capital.gr
ΠΑΡΙΣΙ: ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ
Το δημοσιονομικό κενό του 2015 εξακολουθεί να παραμένει το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς σε άλλα επιμέρους ζητήματα που εκκρεμούσαν έχει υπάρξει σχετική πρόοδος.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνάντησης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, σήμερα Τέταρτη, στο Παρίσι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.
«Το
νούμερο ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015», είπε ο
υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους
μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Ο ίδιος
αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε άλλα θέματα όπως τα εργασιακά και θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να υπάρξει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, τοποθετούν περίπου στα 450 εκατ. ευρώ τον ΕΝΦΙΑ που δεν θα εισπραχθεί μέσα στο επόμενο έτος, ενώ εκτιμούν πως η ρύθμιση οφειλών για τις 100 δόσεις θα οδηγήσει σε λιγότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα.
«Δεν καθορίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Θα ανακοινωθεί ημερομηνία τις επόμενες ημέρες», είπε το ανώτατο
στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για την επιστροφή των
δανειστών στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι «δεν συζητήθηκε παράταση του
τρέχοντος προγράμματος της χώρας μετά το τέλος του έτους».
Ανώτερο
στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς από το in.gr για το εάν η
τρόικα θα επιστρέψει την επομένη εβδομάδα στην Αθήνα απήντησε
χαρακτηριστικά: «Για αυτό προσπαθούμε».
Αποχωρώντας από τη συνάντηση ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε: «Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν».
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια την προληπτική γραμμή πίστωσης που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015.
Αξιωματούχος
που μετείχε στις συναντήσεις ανέφερε άλλωστε πως στη φάση αυτή κρίσιμο
ρόλο θα διαδραματίσουν και οι ηγεσίες των θεσμών που απαρτίζουν την
τρόϊκα.
Σύμφωνα
με πληροφορίες του in.gr εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί κοινή
ανακοίνωση της τρόικας για τη συνάντηση των Παρισίων.
TO EUROWORKING GROUP
Κρίσιμο θεωρείται πάντως το Euroworking Group της Πέμπτης στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο. Πέραν από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης των Παρισίων στο Euroworking Group θα κριθεί το τι θα ισχύσει για το ελληνικό πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και τι θα γίνει με το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Κανονικά βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα
1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4
δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις
31 Δεκεμβρίου 2014.
Πάντως, εάν πρόκειται να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αυτή θα απαιτήσει εγκρίσεις από κάποια Κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να δίνονται από την επόμενη εβδομάδα και το αργότερο έως τις 19 Δεκεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου