Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Σκουριές: Ακόμα μία έκθεση-φωτιά για τη "χρυσή επένδυση"

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει στη δημοσιότητα* ακόμα μία έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος που καλούν σε απολογία την «Ελληνικός Χρυσός». Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο είναι τα μεταλλεία Μαντέμ Λάκκου και Μαύρων Πετρών, το εργοστάσιο εμπλουτισμού και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στο Στρατώνι και ο χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στον Κοκκινόλακα. «Από τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας της εταιρείας και τα αποτελέσματα των δειγμάτων προκύπτει επικινδυνότητα των προϊόντων», σημειώνει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, αναφερόμενη στην έκθεση, και συμπληρώνει: «Οι επιθεωρητές >>>





καταλήγουν πως τα προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία και το υδατικό περιβάλλον, οξείας τοξικότητας και κατατάσσονται στις περιβαλλοντικά επικίνδυνες στερεές ύλες».

«Όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, η εταιρεία συγκρίνει τα αποτελέσματα των αναλύσεων των υγρών αποβλήτων με τη σχετική απόφαση νομάρχη και όχι με αυτά που θέτει ο όρος της ΚΥΑ ΕΠΟ», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι τιμές του pH, του ολικού μολύβδου και του ολικού ψευδαργύρου υπερέβαιναν το ανώτατο όριο». 

Το Συντονιστικό Φορέων & Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού μας έστειλε την παρακάτω επιστολή, σε απάντηση της ανακοίνωσης της «Ελληνικός Χρυσός» που δημοσιεύσαμε την Τρίτη, στο οποίο αναφέρει πως 
η εταιρεία «προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και επικαλείται την τήρηση, από πλευράς της, της νομιμότητας, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα μετρήσεων και αυτοψιών. 
Δεν διστάζει να αμφισβητήσει την επιστημονική επάρκεια των επιθεωρητών και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι πλήρης και τεκμηριωμένη, γεγονός που, ακόμη κι αν ισχύει, δεν συνεπάγεται ότι η εταιρεία τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους... 
Η καταστροφική δραστηριότητα και η παραβατικότητα της Ελληνικός Χρυσός σημαίνει για εμάς ότι κάπου δίπλα μας -στη θάλασσα, στο ποτάμι, στη γη μας– συντελείται ένα έγκλημα που απειλεί όλους μας». 

Στο θέμα παρεμβαίνει με αναφορά προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος, Πολιτισμού & ποιότητας ζωής Ολυμπιάδας, ο οποίος παραθέτει στοιχεία και αναφέρεται σε παραβάσεις της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. 
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «η Ελληνικός Χρυσός δεν είναι συνεπής έναντι πολλών θεσμικών της υποχρεώσεων, δεν τηρεί πολλούς από τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους και ουσιαστικά παρανομεί». 
Ο σύλλογος καταλογίζει ευθύνες και στην Πολιτεία: «Ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, όμως, ακόμη και από αυτήν της εταιρίας, έχει η ίδια η Πολιτεία, αφού η μη τήρηση από το ίδιο το Κράτος του όρου δ1.39, δηλ. της σωστής λειτουργίας της Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων, είναι κατ' εμάς ένας από τους σημαντικότερους λόγους της σημερινής κατάστασης». 
(π: ολόκληρη την επιστολή του Συλλόγου της Ολυμπιάδας αναρτήσαμε χτες εδω)

*Το ρεπορτάζ της Ντίνας Δασκαλοπούλου στο φύλλο της «Εφ.Συν.» 
που κυκλοφορεί Σλημερα Πέμπτη 26 Μαρτίου. 

Διαβαστε επισης:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: