Σε μια εποχή εντάσεων, αιματηρών συγκρούσεων και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευαίσθητη περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η δεύτερη συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία συμβάλλει στη σταθερότητα και τη συνεργασία.
Τσίπρας, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι έκαναν ακόμη ένα βήμα στην τριμερή συνεργασία των χωρών, την ώρα που η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ανησυχητική. 
Οι αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη μαίνονται και δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα αστάθειας. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά επιπρόσθετη σημασία η συνεργασία των τριών χωρών, που λειτουργούν ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στην οικονομία και το εμπόριο δίνοντας έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού. 
Η συνεργασία αυτή βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στη βάση αυτή προχωρούν τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 
Η προοπτική αυτή αποτελεί πρόκληση για όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, καθώς η ενίσχυση της συνεργασίας μπορεί να συμβάλλει και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Εξίσου μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής έχει και η προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ
Η Αθήνα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και εκφράζει την ελπίδα η "ενδιαφέρουσα εξέλιξη" με την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί να συμβάλει στην προσέγγιση, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αξιοποιεί, αναβαθμίζει και ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της λειτουργώντας ως παράγοντας σταθερότητας και συνεργασίας σε μια ευρύτερη περιοχή αστάθειας και ανακατατάξεων
Ο νέος εναλλακτικός νότιος αγωγός με το ελληνικό του τμήμα, ο αγωγός ΤΑΡ με το αζέρικο αέριο, η συνεργασία με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ιράν, το οποίο σταδιακά επανακάμπτει στην ενεργειακή σκακιέρα, μπορούν να ενισχύσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και να την καταστήσουν πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο συνεργασίας.
Η αξιοποίηση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας ενισχύει τη μάχη της νέας ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό με αμοιβαίο όφελος
Κι αν ορισμένοι ζηλωτές της Ευρωδεξιάς δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους, η σημερινή γεωπολιτική αστάθεια και οι επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ξυπνήσουν τις αργοπορούσες συνειδήσεις τους μπας και καταλάβουν πως οι βλαβερές επιπτώσεις του τιμωρητικού προτεσταντισμού αποτελούν κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: