Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Κ. Ιγγλέζη. Ερώτηση για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών στο Νομό

ΕΡΩΤΗΣΗ της βουλευτίνας ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Προς τους κ.κ Υπουργούς
-Οικονομίας ,Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
ΘΕΜΑ: «Λήψη μέτρων άμεσης αποκατάστασης υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ν. Χαλκιδικής λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων του μηνός Οκτωβρίου , Δεκεμβρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015 ».
Η εμφάνιση έντονων πλημμυρικών φαινομένων που προκλήθηκαν >>>




λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών του φετινού χειμώνα στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Χαλκιδικής, οδήγησε στο να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, καλλιέργειες και να κινδυνεύσουν και οικισμοί.

Οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν αποσαθρώσεις πρανών, βλάβες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από καθίζηση οδοστρώματος και κατολισθήσεις , απόθεση σημαντικών ποσοτήτων φερτών υλών στο οδικό δίκτυο, καταστροφή αγροτικών δρόμων , φθορές σε στέγες σχολικών μονάδων, διάβρωση ακτών, μεταφορά και απόθεση φερτών υλικών σε ρέματα με αποτέλεσμα τον κίνδυνο υπερχείλισης των ρεμάτων και πλημμύρας οικισμών και οδικού δικτύου σε επόμενη βροχόπτωση.

Με την υπ΄ αριθμ. πρωτ:8090/12-12-2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο Δ. Νέας Προποντίδας και ο Δ. Κασσάνδρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έως και τη 12η Ιουνίου 2015 και διαβιβάστηκε στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής πρόταση με το υπ’ αρίθμ.πρωτ:8080/26-03-2015 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Νέας Προποντίδας, για χρηματοδότηση έργων εκτιμώμενου προϋπολογισμού 9.000.000 €, και με το υπ’αριθμ. 142/7-01-2015 έγγραφο του Δ. Κασσάνδρας για χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης ύψους 977.000€.

Παρομοίως με την υπ΄ αριθμ. πρωτ :6891/30-10-2014 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αριστοτέλη , Πολυγύρου και Σιθωνίας έως τη 30η Ιανουαρίου και παρατάθηκε με το υπ’ αριθμ:ΦΦΚ38ΦΦΚ4/38558/22-1-2015 έως και την 12η Ιουνίου 2015 προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες αποκατάστασης των δικτύων και διαχείρισης των συνεπειών των καταστροφών στις πληγείσες περιοχές.

Οι ζημιές στις δημόσιες υποδομές του Δ. Σιθωνίας σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ:21109/17-11-2014 έγγραφο του Δ. Σιθωνίας προς τον Αντ/ρχη Ν. Χαλκιδικής κοστολογήθηκαν στα 536.950 €, του Δ. Αριστοτέλη κοστολογήθηκαν στα 9.809.000 € ( σχετ: το υπ’αριθμ:1883/23-01-2015 έγγραφο του Δ. Αριστοτέλη προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ στο Δ. Πολυγύρου καταγράφηκαν ζημιές(σχετ:το υπ’αριθμ:Φ1α/19390/27-10-2014 έγγραφο του Δ. Πολυγύρου προς το γραφείο Αντ/ρχη ΠΕ Χαλκιδικής) με προτεινόμενο προϋπολογισμό αποκατάστασης τα 6.800.000 €

Για όλες τις παραπάνω περιοχές, είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν (αποκατάσταση επαρχιακού οδικού δικτύου ,καθαρισμός κοίτης χειμάρρων, ανακατασκευή τεχνικών υποδομών, αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, κ.α.) .

Επιπλέον το γεγονός ότι την προσεχή περίοδο Μαΐου-Οκτώβριου η κίνηση στη Χαλκιδική αυξάνεται κατακόρυφα, λόγω του αμιγώς τουριστικού χαρακτήρα του νομού και το εθνικό,δημοτικό και αγροτικό δίκτυο αποτελεί πλέον ένα δίκτυο παγίδων για εποχούμενους, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων.

Υπενθυμίζουμε πως από το 2007 , με αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων των τότε κρατικών Περιφερειών ανατέθηκε στους Δήμους η συντήρηση τμημάτων του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, χωρίς όμως να ληφθεί καμία πρόνοια για την ταυτόχρονη μεταφορά των “αντίστοιχων πόρων” όπως επιτάσσει το Σύνταγμα ( άρθρο 102§5εδ.γ’) και όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας ( απόφ.2599/2011).

Οι οικείοι Δήμοι διαθέτουν στο μέτωπο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών κάθε ικμάδα των δυνάμεων τους αλλά με τις αλλεπάλληλες μειώσεις και τις εξουθενωτικές περικοπές των τελευταίων χρόνων και το αποψιλωθέν προσωπικό τους δεν είναι εφικτή η αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών φαινομένων.

Επειδή το εκτιμώμενο κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται να είναι της τάξεως περίπου των 27.000.000€ και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Χαλκιδικής στερούνται των απαραίτητων κονδυλίων για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μέτρων.

Επειδή η Χαλκιδική είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός τόπος και η υποβάθμιση των υποδομών του θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην αύξηση του σημαντικού αυτού πρωτογενούς τομέα .

Επειδή η κατά τόπους καταστροφή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:
Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες προτίθoνται να προβούν έτσι ώστε να αποδοθούν οι αντίστοιχοι πόροι στους Δήμους για να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες εργασίες και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα παραπάνω προβλήματα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ιγγλέζη Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: