Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες -όπως είπε- προτάσεις. Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών που παραβρέθηκαν στη μίνι-Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής. Με κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες εξέφρασαν -μεταξύ άλλων- την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων με 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους.
Αναφερόμενη στη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου, καθώς και μεπρογράμματα υποδοχής σε οικογένειες.
Επίσης, στη δήλωση των ηγετών επισημαίνεται:
- Η ανάγκη στενής συνεργασίας για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας.
- Η ανάγκη αναβάθμισης του προγράμματος κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων «Ποσειδώνας», με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο. Η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
- Η ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα ενισχύσουν τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων. Η Frontex θα πρέπει να συνδράμει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.
- Η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Τσίπρας: Απορρίφθηκαν τρεις παράλογες προτάσεις
Μετά τη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες -όπως είπε- προτάσεις:
Η πρώτη, αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Η δεύτερη, αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας. Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.
Η τρίτη, αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex -σημείωσε- θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως η Τουρκίαδιαδραματίζει πρωταρχικής σημασίας ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές των προφύγων. Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, είπε για να συμπληρώσει ότι στη Σύνοδο υπήρξε κατανόηση έναντι της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να γίνει στη μέση του διαδρόμου, αλλά στην είσοδό του. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών.
Συνοψίζοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ε.Ε., στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πιέσεις πριν από τη Σύνοδο
Το πρωί της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο Mega, δήλωνε άγνοια για δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο αναφερόταν στις πιεστικές προτάσεις της Γερμανίας για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στην Αθήνα 50.000 προσφύγων.
«Από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα» είπε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «όχι». Η Αθήνα, είπε ο Μουζάλας, αυτό που έχει συζητήσει κι έχει τύχει της αποδοχής της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, είναι το σχέδιο για τους δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000- 10.000 ανθρώπων ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.
Ωστόσο, την πρόταση για τους 50.000 επανέλαβε το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ως την καλύτερη λύση για την υπόλοιπη Ευρώπη.
efsyn.gr
«Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση»,
δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου