Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Σε θέση μάχης για τις συντάξεις

*Εκτός συζήτησης περικοπές στις κύριες συντάξεις, διαμηνύει η Αθήνα
*Σε νέες μειώσεις επιμένει το Διεθνές Ταμείο
*Την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται στους θεσμούς η ελληνική πρόταση
Σε σκληρή αντιπαράθεση, ενδεχομένως και σύγκρουση, για τις συντάξεις οδηγούνται κυβέρνηση και δανειστές, καθώς, λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το ΔΝΤ, πρωτίστως, εμφανίζεται εμμονικό σε περαιτέρω περικοπές. Επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα που έχει υπογράψει δεν υπαγορεύει τον τρόπο εξοικονόμησης της προβλεπόμενης ασφαλιστικής δαπάνης για το 2016, η Αθήνα δηλώνει αποφασισμένη να μην δεχτεί καμία νέα μείωση στις κύριες συντάξεις και προτείνει άλλους τρόπους, με βασικότερο την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Περίοδο ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους χαρακτήρισε



το πρώτο εξάμηνο του 2016 το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη:


Κυβέρνηση: Μπαίνουν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση 
του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα
Οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού για το πρώτο εξάμηνο του 2016 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής και προγραμματίστηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεσή του.
"Κεντρικός στόχος του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. για την επόμενη περίοδο είναι να τεθούν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα" τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σε πλήρη σύνθεση υπό το συντονισμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Οι επιμέρους πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. στα πεδία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Οικονομίας, της Υγείας και της Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού, καθώς και όσες θα ακολουθήσουν εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική για την ανταπόκριση στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες στις σημερινές συνθήκες.

Οι συντάξεις δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους

Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους και κατ' επανάληψη ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις κύριες συντάξεις, ώστε να μη μειωθούν, και η αντίληψή της, ανεξαρτήτως τού αν η πραγματικότητα δεν το επιτρέπει, είναι η διατήρηση των συντάξεων, συνολικά, στο σημερινό επίπεδο, που είναι ήδη μεσοσταθμικά πολύ χαμηλό. Ιδίως ύστερα από έντεκα διαδοχικές μειώσεις την τελευταία πενταετία.
Αυτό δεν είναι μόνο επιλογή στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής
Είναι και ζήτημα περιεχομένου πολιτικής και βασικών επιλογών. 
Μικρότερες συντάξεις, ειδικά σε μια χώρα ανέργων που υποστηρίζονται από τους συνταξιούχους, σημαίνει ευθέως λιγότερα χρήματα στην εσωτερική κυκλοφορία του χρήματος, στην αγορά, άρα ανακύκλωση της ύφεσης.
Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθείται τα πέντε τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία. 
Η συνέχισή της μέσω του περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης μόνο κακό θα κάνει.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και με βάση την ίδια λογική, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, όχι με τη μείωση των συντάξεων, αλλά είτε με την αύξηση των εισφορών είτε με την επιβάρυνση των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 1.000 ευρώ με ποσοστό ένα τοις χιλίοις. 
Δηλαδή 1 ευρώ για συναλλαγή 1.000 ευρώ. 
Τα χρήματα των συντάξεων θα επανέλθουν ως τζίρος στην αγορά.
Καμία από τις δύο προτάσεις δεν είναι καινοφανής ή ρηξικέλευθη
Οι εργοδοτικές εισφορές, αυξανόμενες, θα επανέλθουν στα προ διετίας επίπεδα. 
Οι δε τράπεζες ούτως ή άλλως και τώρα χρεώνουν με προμήθεια σειρά συναλλαγών.

Μετά και τη για δεύτερη φορά επίσημη παραδοχή του ΔΝΤ σχετικά με τον λάθος πολλαπλασιαστή των συνεπειών της λιτότητας, "σόρρυ, δεν υπολογίσαμε τη ζημιά" (χωρίς το σόρρυ), η επιμονή σε αυτές τις αντιλήψεις ξεφεύγει από τον πολιτικό κυνισμό και αγγίζει τα όρια της σκατοψυχιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: