Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Βάζουν λουκέτο τα ...φραντσάιζ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Με τις προχθεσινές εκλογές στην Ισπανία έκλεισε ο ευρωπαϊκός εκλογικός κύκλος του 2015 που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 ήταν η χρονιά που αναμετρήθηκαν τα δύο σχέδια για την Ευρώπη, που μπορούμε χονδρικά να περιγράψουμε ως λιτότητα και αντι-λιτότητα. Οι ψηφοφόροι και στις τρεις χώρες της γερμανικής λιτότητας απέρριψαν τη συνταγή και με διαφορετικές ταχύτητες, προτεραιότητες και δυσκολίες επιχειρούν να τραβήξουν έναν άλλο δρόμο. Είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για "μέτωπο του Νότου", ωστόσο οι αναλογίες μόνο



συμπτωματικές δεν είναι. 
Και στις τρεις χώρες, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, είδαμε τα κυβερνώντα κόμματα της Δεξιάς να συρρικνώνονται βυθισμένα μέσα στα αποτελέσματα της πολιτικής τους και στη βαθιά και εκτεταμένη, συστημική διαφθορά
Κακά μαντάτα και για το ΕΛΚ, που μέσα σε έναν χρόνο βλέπει να κλείνουν τα φραντσάιζ μέσω των οποίων η Γερμανία κυβερνούσε τις χώρες του Νότου. 
Ο έλεγχος είναι τόσο απόλυτος, που π.χ. οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., όπως ήταν η γραμμή του ΕΛΚ, δεν ψήφισαν την πρόταση για το σκάνδαλο Volkswagen στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι δεν υπερψήφισαν διότι δεν θέλουν να ενοχοποιήσουν την επιχειρηματικότητα, αλλά μάλλον δεν είναι αυτή η περίπτωση.

Οι εκλογικές εξελίξεις του 2015 έχουν και μια ενδιαφέρουσα γεωγραφική ανάγνωση: δεξιός Βορράς και αριστερός Νότος, ιδίως μετά τη ραγδαία επιδείνωση και των σχέσεων Ρέντζι και Μέρκελ, καθώς η Ιταλία ασφυκτιά μέσα στο γερμανικό κοστούμι. 
Άλλη μια διχοτομική γραμμή μπορεί να είναι αυτή που χωρίζει τις χώρες του αντιπροσφυγικού και αντιμουσουλμανικού παροξυσμού με τις χώρες που θεωρητικά διατηρούν τα προσχήματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ανοχής και της πολυπολιτισμικότητας. 
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι χώρες που αναφέραμε: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, βρίσκονται στην ίδια πλευρά, και το ευρωπαϊκό ιερατείο από την άλλη.

Η σημασία των εκλογών στην Ισπανία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς συνιστά αποτυχία της δηλωμένης τακτικής Σόιμπλε, ο οποίος είχε πει, με την ειλικρίνεια που συνήθως συνοδεύει την έπαρση και τον κυνισμό, ότι το σχέδιο ήταν να γδάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανεμίζουν το τομάρι του στους Podemos. 
Οι Ισπανοί, όπως και οι Έλληνες, όμως, είχαν άλλη γνώμη.

Γιώργος Κυρίτσης - ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: