Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Ρύθμιση χρέους με ρήτρα δαπανών /// Μισογεμάτο το ποτήρι

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τις ελληνικές προτάσεις για το φορολογικό, τις συντάξεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας
Διαπραγμάτευση για μηχανισμό "εφεδρικών" μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018
Πρόκριμα επιτυχίας του προγράμματος και ακύρωσης του μηχανισμού τα στοιχεία της Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα, πέρα από κάθε πρόβλεψη - και κόντρα στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ
Μπαράζ πολιτικών πρωτοβουλιών Τσίπρα μέχρι το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης για το "πακέτο" αξιολόγησης και χρέους
Ευ. Τσακαλώτος: "Στόχος μας, μια αξιόπιστη λύση για τους Έλληνες πολίτες, τους επενδυτές και τους δανειστές". Γ. Ντάισελμπλουμ: "Μια 'πολιτική συμφωνία' για το χρέος είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη". Διαβάστε σχετικά:




Μισογεμάτο το ποτήρι

Το μυστικό είναι να αποφεύγονται οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Μπορεί να μην είναι εύκολο κάτι τέτοιο, σίγουρα πάντως είναι εφικτό με -συστηματική δουλειά- και με σοβαρότητα από όλους, κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενους, μέσα ενημέρωσης. Το απόγευμα της Παρασκευής, στη σύναξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Άμστερνταμ, διαφάνηκε ότι είναι εφικτό να κλείσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα η συμφωνία με τους δανειστές μας και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει μια πολιτική δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι, εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018 -πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%- δεν επιτευχθούν πλήρως, θα ενεργοποιηθούν συμπληρωματικά μέτρα.
Αμετακίνητο ήταν σ' αυτό το ζήτημα το ΔΝΤ, καθώς μονίμως επιμένει στις δικές του -αιωνίως διαψευδόμενες από την πραγματικότητα- προβλέψεις για την απόδοση των μέτρων, που περιγράφονταν σαφώς στη συμφωνία του καλοκαιριού και που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η Αθήνα. Ωστόσο, ακριβώς η εμπειρία δείχνει -και το απέδειξαν περίτρανα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας- ότι και αυτές οι εμμονικές προβλέψεις του ΔΝΤ θα πέσουν έξω. Συνεπώς, και ο μηχανισμός λήψης των «εφεδρικών» μέτρων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ.

Γι' αυτό το ζητούμενο είναι τα μέτρα αυτά να εκληφθούν από όλους ως αυτό που είναι: Εφεδρικά. Και να εργαστεί πρωτίστως η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο οικονομικό πεδίο, ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν. Άλλωστε, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η συμπιεσμένη ελληνική οικονομία μπορεί να αποκτήσει αρκετή ορμή για να αρχίσει να καλύπτει το χαμένο έδαφος, ίσως περισσότερη απ' ό,τι νομίζουν αυτοί που κάνουν τις μονίμως υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις, οι ίδιοι που περίμεναν το καλοκαίρι τεράστια ύφεση και πρωτογενές έλλειμμα - και διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Η οικονομία είναι ψυχολογία, είναι η κοινότοπη ρήση. Κι αν κανείς επιμένει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο -και κάνει και κάτι για να το γεμίσει- το 2018 ο μηχανισμός λήψης «εφεδρικών» μέτρων θα αυτοκαταργηθεί χωρίς ποτέ να έχει δουλέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: