*Άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εξάντληση της τετραετίας για παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας ο σταθερός πολιτικός σχεδιασμός
*Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας
*Τσίπρας σε Μέρκελ: Να συνυπολογιστούν στη διαπραγμάτευση και τα νέα θετικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (διαβάστε ΕΔΩ)
Σε σύγκρουση και με τους αριθμούς
Με επίσημο πλέον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που η ελληνική κυβέρνηση λέει σε όλους τους τόνους το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι το 2015 «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Eurostat θα
ανακοινώσει την Πέμπτη πως το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,5%, πάνω και από τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν που το ανέβαζαν στο 0,2%.
Και όλα αυτά όταν το ΔΝΤ εκτιμούσε τον Οκτώβριο ότι το 2015 θα έκλεινε με έλλειμμα 2,3% και επέμενε μέχρι και πρόσφατα ότι το έλλειμμα θα ήταν κοντά στο 1%.
Και πάνω σε αυτό έχτιζαν καινούργια μέτρα, γιατί τα νούμερα δεν θα έβγαιναν το... 2018!
Από το 2010 τα δημοσιονομικά στοιχεία ήταν μια βόμβα που έσκαγε στα χέρια της χώρας. Αυτή τη φορά τα στοιχεία της Eurostat θα είναι βόμβα, μόνο που αυτή τη φορά θα σκάσει στα χέρια των αριθμολάγνων του ΔΝΤ και αυτών που κρύβονται πίσω τους. Αυτών που επέβαλλαν επί χρόνια σκληρά μέτρα, κοστολογημένα μέχρι "τα πενηνταράκια", ανεξαρτήτως του αν ήταν αντικοινωνικά και βασισμένα σε λάθος συντελεστές.
Πώς, με ποιον τρόπο και με ποια λογική πλέον θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ζητούν στο τραπέζι καινούργια μέτρα για μετά το 2018 επειδή δεν θα βγαίνουν τα νούμερα; Χωρίς μάλιστα να εξηγήσουν γιατί το 2012, επί Σαμαρά, προέβλεπαν ανάπτυξη 1,1%, όταν η χώρα βυθιζόταν σε ύφεση 6,6%.
Όμως, εκτός από το ΔΝΤ που προωθούσε τις θεωρίες "των αριθμών που δεν βγαίνουν", περισσότερο εκτεθειμένη είναι η Ν.Δ., κυρίως, αλλά και όλο το μέτωπο του "Μένουμε Ευρώπη", που έβλεπαν εθνικές καταστροφές επειδή η χώρα, λόγω και των capital controls, θα βυθιζόταν σε ύφεση 4%. Έσπερναν θύελλες για να θερίσουν ψήφους, μόνο που έμειναν στη μέση της κούρσας.
Η χώρα μας πλέον, εκτός από τη λογική, έχει και το όπλο των αριθμών στα χέρια της και αυτό θα αναδείξει, όσο ποτέ άλλοτε, αν το ΔΝΤ και οι... σκληροί παίκτες από την Ευρώπη θέλουν λύση ή επιδιώκουν σκοτεινά σχέδια.
Η ίδια πρόκληση, όμως, είναι αυτή τη φορά ξεκάθαρα και στο τερέν της Ν.Δ.
Ποιον δρόμο θα διαλέξει;
Τις ανέφικτες συνταγές που βασίζονται σε λάθη και δημιουργούν τέρατα ή τον δρόμο που με βιώσιμες λύσεις θα οδηγήσει σε νέα τροχιά ανάπτυξης τη χώρα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου