Στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καλούνται να δικαστούν στις 9 Ιουνίου οι 21 κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών στις 17 Φεβρουαρίου του 2013, μια υπόθεση που απασχόλησε και θα απασχολήσει σχετικά με τις πολιτικές μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για να ποινικοποιηθεί το φρόνημα ενός ολόκληρου τόπου που συνεχίζει να αντιστέκεται στις εξορύξεις χρυσού. Σύμφωνα με το βούλευμα παραπέμπονται
όλοι οι κατηγορούμενοι με βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος τους μεταξύ αυτών σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστεία, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών κ.α.
Να θυμίσουμε πως μία μέρα μετά τον εμπρησμό την υπόθεση αναλαμβάνει να διερευνήσει η Ασφάλεια Χαλκιδικής η οποία ύστερα από καταθέσεις υπαλλήλων της εταιρείας συλλαμβάνει τον Λάζαρο Τόσκα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν περιφερειακό σύμβουλο της ΠΚΜ με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας ο οποίος αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας επισκέπτεται το επόμενο πρωί την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής δηλώνοντας πως «χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε τις επενδύσεις» ενώ λίγες μέρες μετά ο Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις του στην Wall Street Journal αποφασίζει πως «με κάθε κόστος θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα».
Δεν είχε περάσει εξάλλου πολύς καιρός από την πορεία στις 21 Οκτωβρίου του 2012 στις Σκουριές η οποία αντιμετωπίστηκε με την πιο βίαιη στα χρονικά καταστολή με το κίνημα της Χαλκιδικής να γίνεται πλέον γνωστό διεθνώς και να δέχεται την συμπαράσταση άλλων κινημάτων απ`όλη τη χώρα και τον κόσμο.
Ουσιαστικά μετά τον εμπρησμό, και την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των Σκουριών αναλαμβάνει ο Ν.Δένδιας, μετατρέποντας το θέμα των Σκουριών σε κορυφαία είδηση στο αστυνομικό δελτίο ως τόπος εγκλημάτων εκ μέρους όσων αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους. Παράλληλα ξεκινά ένα κυνήγι μαγισσών σε όλα τα γύρω χωριά όπου συνολικά όλοι οι κάτοικοι που αντιδρούν στην επένδυση στοχοποιούνται ως τρομοκράτες και μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Μαζικές προσαγωγές κατοίκων, ανακρίσεις ατόμων χωρίς παρουσία δικηγόρων, λήψη DNA κατά παραβίαση της νομοθεσίας.
Συνθήκες Γκουαντάναμο
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κράτηση των προσαχθέντων και η προανακριτική διαδικασία είναι μόνο ένα κομμάτι του ιδιότυπου καθεστώτος κρατικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας υπό το οποίο τελούσε η Χαλκιδική για μεγάλο διάστημα με τους συνηγόρους των διωκόμενων να καταγγέλλουν «συνθήκες Γκουαντάναμο» με συστηματική παρεμπόδιση των καθηκόντων τους, καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των κατοίκων της Χαλκιδικής από τις διωκτικές αρχές όπως η εκμαίευση δειγμάτων γενετικού υλικού δίχως να έχει απαγγελθεί εις βάρος τους κατηγορίας.
Η επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων έφτασε στο σημείο να απαγάγονται κάτοικοι χωρίς ενημέρωση των συγγενών τους και να κρατούνται για περισσότερες από πέντε ώρες στο Αστυνομικό Μέγαρο Πολυγύρου χωρίς επαφή με δικηγόρο και τους αστυνομικούς να απειλούν ότι δεν θα τους αφήσουν ελεύθερους αν δεν συναινέσουν σε λήψη DNA.
Μαρτυρίες προσαχθέντων εκείνο το διάστημα έκαναν λόγο για ψυχολογικά βασανιστήρια μέσα στα κρατητήρια και για ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με το πολιτικό φρόνημα τους.
Μοναδικό κριτήριο των προσαγωγών ακόμη και μαθητών ήταν η δήλωση αντίθεσής τους στην περιβαλλοντοκτόνα επένδυση.
Χαρακτηριστικά της παραβίασης κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού είναι τρία παραδείγματα: Κλήσεις τηλεφωνημάτων για κατάθεση ανθρώπων που την ίδια στιγμή που σε βάρος τους διενεργούνταν σοβαρές προανακριτικές ενέργειες όπως το να εξετάζονται επί 18 συνεχόμενες ώρες από προανακριτικούς υπαλλήλους.
Όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποίησε η αστυνομία για να γίνουν οι διώξεις των κατοίκων για τον εμπρησμό πρέπει να αναφερθεί ότι δεν τα συνέλεξαν από τον τόπο του συμβάντος τα αρμόδια αστυνομικά όργανα αλλά… σεκιουριτάδες της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά βρέθηκε, πως και γιατί.
Εντύπωση επίσης προκαλεί πως πριν ολοκληρωθεί η έρευνα και με αφορμή την επίσκεψη του Ν. Δένδια, ο τόπος είχε ήδη καθαριστεί και είχαν τοποθετηθεί νέα κοντέινερ.
Στρατοκρατούμενη ζώνη η Ιερισσός – Προφυλακίσεις κατοίκων
Μέχρι τις 7 Μαρτίου του 2013 200 άτομα της περιοχής προσήχθησαν στην ασφάλεια για ανάκριση και σε παράνομη λήψη DNA.
Στις 7 Μαρτίου του 2013 δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ εισβάλλουν στην Ιερισσό ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα μέσα στο χωριό ακόμη και στην αυλή του σχολείου.
Η Ιερισσός μετατράπηκε για αρκετές ώρες σε στρατοκρατούμενη ζώνη με τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ και τη συνοδεία των ΜΑΤ να κάνουν έρευνες στα σπίτια έξι ατόμων που είχαν προσαγάγει.
Η ρίψη χημικών συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ ακόμη και στις αυλές των σπιτιών με αποτέλεσμα βρέφος να μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
Στις 10 Απριλίου του 2013 τα ξημερώματα δυνάμεις της ΟΠΚΕ με κουκούλες εισβάλλουν σε δύο σπίτια στην Ιερισσό ξηλώνοντας τις εξώπορτες και μπροστά στα μάτια των τρομαγμένων παιδιών, συλλαμβάνουν δύο κατοίκους τους βάζουν σε τζιπ της αστυνομίας και εξαφανίζονται.
Το σκηνικό έφερε στο μυαλό όλων μνήμες από τις σκοτεινές εποχές της κατοχής και της χούντας.
Οι δύο κάτοικοι μεταφέρθηκαν να απολογηθούν όχι, ως είθισται, στο δικαστικό Μέγαρο αλλά στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίζονται.
Το γεγονός αυτό ήταν το τελικό χτύπημα στην από κάθε πλευρά κατάργηση των δικαιωμάτων των συλληφθέντων οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν στην κυριολεξία ως τρομοκράτες.
Όσον αφορά τις διώξεις των 21 κατοίκων αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το γενετικό υλικό που ταυτοποιήθηκε για έναν από τους κατηγορούμενους δεν του κοινοποιήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να μην του δίνονται τα εκ του νόμου δικαιώματα του να αμφισβητήσει την ταυτοποίηση και να ζητήσει επανεξέταση.
Όλη η επιχείρηση δημιουργίας υπόπτων κινήθηκε γύρω από την ενεργοποίηση κεραίας στην περιοχή την μέρα του εμπρησμού και τις σαρώσεις τηλεφωνημάτων που ακολούθησαν, μια κεραία που απέχει χιλιόμετρα από το εργοτάξιο και καλύπτει περισσότερα από 23 χιλιόμετρα.
Μέσω σαρώσεων τηλεφώνων στοχοποιήθηκαν κάτοικοι που ως συγχωριανοί εντοπίστηκε να… μιλούν μεταξύ τους.
Κατηγορούμενος και στη συνέχεια προφυλακισμένος βρέθηκε κάτοικος της Ιερισσού που ήταν στην εκκλησία την Κυριακή το πρωί και δέχτηκε κλήσεις στο κινητό με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ύποπτος.
Δύο ακόμη κάτοικοι της Ιερισσού προφυλακίζονται στις 12 Ιουλίου.
Επί μέρες στην Ιερισσό επικρατεί αναβρασμός με τις καμπάνες του χωριού να χτυπούν καθημερινά αφού ο τόπος τους είχε μετατραπεί σε πεδίο άσκησης ενός πειράματος πειθάρχησης με στόχο την καταστολή του αγώνα ενάντια στον χρυσό.
Στις 14 Οκτωβρίου αποφυλακίζονται οι δύο πρώτοι από τους τέσσερις κατοίκους που βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις φυλακές Διαβατών επί έξι μήνες ενώ στις 6 Νοεμβρίου αποφυλακίζονται οι άλλοι δύο μετά από 4 μήνες προφυλάκισης.
Η εταιρεία νόμιμη, οι κάτοικοι… εγκληματική οργάνωση
Στο βούλευμα της υπόθεσης του εμπρησμού εντύπωση προκαλεί ότι η εισαγγελέας δέχεται πως η εταιρεία λειτουργούσε με νόμιμο τρόπο την στιγμή που αυτό τίθεται καθημερινά σε αμφισβήτηση με αποδεικτικά πλέον στοιχεία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ( 21 παραβάσεις στην Ολυμπιάδα, αμίαντος στις Σκουριές) για τρομακτικές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της νομιμότητας.
Η τελευταία το χρονικό εκείνο διάστημα προσαρμόστηκε πλήρως από τον τέως πρωθυπουργό της χώρας στα μέτρα της Eldorado Gold με φωτογραφικές τροπολογίες που λειτούργησαν ευνοϊκά προς τα συμφέροντα της εταιρείας και που δυστυχώς διατηρούνται ακόμη.
Τέλος, σημαντικό στοιχείο της δικογραφίας είναι ότι οποιεσδήποτε διαδικασίες έγιναν στην περιοχή εκείνο το διάστημα από διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, δράσεις αλληλεγγύης συνδέονται με περίεργο τρόπο προκειμένου να στοιχειοθετηθεί πως ότι γεγονός αφορούσε την περιοχή γίνονταν στο πλαίσιο λειτουργίας και δράσης μιας “εγκληματικής οργάνωσης”.
Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού θα βρίσκεται σύσσωμο στα δικαστήρια την ημέρα της δίκης πραγματοποιώντας το πρωί της 9ης Ιουνίου πορεία αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη.
Λίγες μέρες πριν την δίκη διοργανώνονται σε Ιερισσό και Θεσσαλονίκη συναυλίες συμπαράστασης στους διωκόμενους του κινήματος.
Σταυρούλα Πουλημένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου